Annons
Annons


KOLHYDRATER BRA DÅLIGT?


Hejsan Ida, jag skrev en liknande fråga i ett tidigare inlägg men jag vet inte om den kom fram så jag passar på nu!:) jag är väldigt förvirrad i denna matdjungel, är absolut inte överviktig (snarare åt det andra hållet) men skulle dock vilja bygga muskler och bara må allmänt bra. du säger alltid att för att få synliga muskler bör man minska kolhydraterna och äta mer protein och fett, men hur mycket kolhydrater pratar vi om ganska exakt? jag vill inte gå ner i vikt, (hade lite problem med maten förut och gick ner jättemycket och mådde urdåligt), men jag vill ju se resultat t ex magmuskler. samtidigt vill jag vara pigg och kry och inte känna mig konstant trött och hängig vilket jag mer eller mindre gjort det senaste året. 
de kolhydrater jag får i mej på en dag är ungefär en portion gröt, en portion matvete/quinoa till lunch och en till middag. ibland hoppar jag kolhydraterna till lunch/middag. jag äter så gott som aldrig snabba kolhydrater som socker och godis, bara massa mörk choklad på helgen. jag är verkligen jätteförrvirrad och har verkligen ingen aning om det är för mycket eller för lite, alla säger olika ang kolhydrater. enligt vissa är dom livsviktiga medan andra anklagar dom för att vara roten till allt ont som sker på denna jord. jag vill ju inte skada min kropp på något sett. du verkar vara kunnig inom detta område så snälla ida hjälp mej
tack för en jättebra blogg föresten, du har inspirerat mig väldigt mycket mot ett friskare liv:) <3

SVAR: Hej tjejen och tack för din kommentar! Det här är en viktig fråga. Jag tycker det är helt fel att vissa precis som du skriver bannlyser allt vad kolhydrater heter. Visst kan vi klara oss utan kolhydrater och många har fått ett fantastisk resultat med lågkolhydratskosten LCHF. Men jag tycker det är fel att många av LCHF:arna dödsdömmer kolhydraterna och jag förstår att det kan förvirra många. Äter man inte strikt LCHF så finns det inge anledning att utesluta kolhydrater helt, dock tycker jag alla ska utesluta snabba kolhydrater i största mån.

Jag själv har testat LCHF och det funkade under en period då jag tränade lite, men så fort jag började träna hårt så blev det kaos och jag orkade inte prestera och fick inget bra resultat av min träning och kände mig trött och hängig.

När jag rekommenderar att  dra ner på kolhydrater är till de människor som vill tappa vikt/fett. Det du beskriver är att du nästan är underviktig, vill bygga muskler och ha mer energi så då skulle jag snarare rekommendera dig att höja ditt kolhydratsintag och matintag över huvudtaget. För att bygga och bli stark behöver du äta och det finns ingen anledning att vara så strikt med maten. Väg och mät ingen mat utan satsa på att äta bra mat tills du känner dig mätt och nöjd. Ät, njut och slappna av! Testa 80/20 regeln. Om du äter 80% bra mat så spelar det ingen roll vad de 20% är för något du stoppar i dig. Testa och se vilket resultat du får och om du mår bättre?

Strunta i alla hetsiga rubriker och artiklar som finns överallt med bantningstips och extrema dieter. Oftast är det bara skitsnack!

Lycka till! Kram Ida

 

Annons

 

13 kommentarer till “KOLHYDRATER BRA DÅLIGT?”

 1. Hej Ida! Jag är en tjej som skulle behöva din hjälp. Jag är nämligen orolig att jag håller på utveckla någon slags ätstörning. Igen. Har tidigare haft problem med ÄSUNS, framförallt kompensationsbeteende och kaloriräkning. Lyckades sedan ta mig ur iallafall det förstnämnda och börja leva en sundare livsstil. Jag väger idag 57.2 kg och är 165 cm, ganska hälsosamt antar jag. Men jag känner mig inte det minsta hälsosam. Startade en motivations-/fitspo-blogg och följer många liknande. Jag känner dock att dessa inte motiverar mig utan snarare ger mig dåligt samvete om jag skippar en träningsdag. Jag tränar som det är nu 6 dagar i veckan, ganska hård träning både konditions- och styrkemässigt. Att träna känns inte kul längre men jag kan samtidigt inte sluta. Att äta mat känns heller inte som någonting att se fram emot längre då jag har väldigt många ”fear foods” och inte kan gå ut med vänner, äta hos släktingar eller helt enkelt njuta av vanlig mat. Jag har fortfarande en inbyggd kaloriräknare i huvudet så jag räknar i grova drag ut vad jag äter på en dag. Min bmr ligger på 1792 och jag äter runt 1500-1600. Jag skulle gärna vilja gå tillbaka till ett normalt träningsbeteende och även ett normalt synsätt på mat men jag känner att jag fastnat i någon ond cirkel. Mår väldigt dåligt om jag inte tränar och är rädd för att gå upp i vikt om jag ökar mitt kaloriintag. Vad ska jag ta mig till? Kram

  1. Du skriver ganska dåligt Men det låter lite som du har en problem fylld barndom med en morfar på radion som så många andra problem barn. Kanske skulle du prova KTH talsyntes dator en vecka eller två. eller så kanske du skulle prova att bli en regnbow för en dag eller två?

    1. Om du menar mig så menade jag att ”rebbex” inte verkar vara en särskilt seriös människa när man läser alla kommentarer.. Tror inte det uppskattas så mycket att få ett sånt svar när man just skrivit en väldigt lång kommentar om att man haft ätstörningar osv..

    2. Bästa Alexa, min kommentar var inte ställd till dig utan till ”rebbex”, som jag i också betraktar som mindre seriös.

    3. Det var det jag trodde, ville bara försäkra mig 🙂 Verkar vara en väldigt skum människa det där..

    4. Jasså en som inte vill att hemligheterna dom framgångs rika fuskarna sysslar med! Det var därför det var den gyllene rushen! Alexa Varför inte inse att det finns mer än din åsikt? Köpt en plats i eliten. Och det var din stora hemlig het johan :FUCK you!
     nelson det där var mellan mig och kattplågarn.

 2. Åh, tack för detta inlägg!! Har också gått och undrat läääänge om detta och jag är precis i samma situation som denna tjej. Nu känns det äntligen bra att äta långsamma kolhydrater, menar att jag inte behöver få dåligt samvete efteråt igen 🙂 Återigen tack!

 3. Det är inte fördelningen utan hur många du gör av med alltså hur många barkisar du ger till din locale KBT teraput. Eller bolags direktör.

 4. Jag behöver verkligen din hjälp! jag hoppas att du ser min fråga.

  Under vintern åt jag en massa och satt hemma vilket resulterade i att jag gick upp i vikt, från att ligga kring 56-58 vägde jag 61 kilo! Mådde jättedåligt och började i slutet av mars träna varannan dag och äta nyttigare, jag åt verkligen som en gris innan så det var lätt att vara nyttigare. Jag har dock vissa dagar när jag frossar men aldrig som förut. Då frossade jag verkligen och gjorde ingenting, nu är jag aktiv och går mycket, tränar och äter lite.

  Jag vägde mig idag för första gången på länge och jag har gått UPP i vikt! 62 kilo. Är jätteledsen över att mitt hårda arbete inte lönat sig! Vad kan det bero på? Jag är vuxen och inte i puberteten så det kan inte ha något med saken att göra och jag är inte underviktig. 🙁 🙁 🙁

 5. Riktigt riktigt riiiktigt bra inlägg Ida!! Du är så himla himla bra, och en otrolig inspiration! Massa kramar!

 6. Tjena! Vill dela med mig lite av mina erfarenheter kring den här ”noll-kolhydrats”-hysterin. Jag har haft problem med vikten (övervikt) ett antal år och har kört både GI-metoden och LCHF. De fungerar, helt klart. MEN! Jag, och andra personer enligt vad jag läst på internet, har fått problem med gallan efter att ha kört dessa metoder/dieter under alldeles för lång tid. Eftersom gallan finfördelar fett så tar den jävligt mycket stryk av dom här dieterna.

  Precis som du skriver så är det livsstilen som måste stå i fokus. Tränar man hårt behövs kolhydrater, speciellt innan träning, för att ge oss bränsle. Protein efter träning för uppbyggandet, speciellt om man styrketränar. Jag har nu sedan 4 veckor tillbaka börjat förändra min livsstil och har gått ner 3,5kg. Försöker äta kalorifattigt, proteinrikt men samtidigt fettsnålt (då jag får gallstensanfall när jag käkar för fett) vilket är en liten utmaning, men jag provar mig fram. Kan iallafall varmt rekommendera en app som heter ”shape up” som har hjälpt mig att ha koll på mitt kaloriintag då man kan mata in både träning och mat som är synkroniserat med kaloritabeller.

  Sedan har jag tre frågor till dig, Ida.

  1) Det här med att inte äta innan en powerwalk? Är det någonting vettigt som man bör göra eller är det bara ”skitsnack”?

  2) Har hört att man inte ska styrketräna tungt under viktnedgång. Varför inte? Är det inte så att ju mer muskler – ju mer fett förbränner du? För tillfället har jag än dock anammat den här principen och styrketränar lätt men med många reps istället för tungt och få reps.

  3) tips på kost som är proteinrik men samtidigt fettsnålt uppskattas pga. problemen med gallan.

Visa alla kommentarer

(Obligatorisk)Annons
Laddar