Annons
Annons


KLOKA ORD


Mina fina underbara vänner, TACK för alla kloka råd ni har gett i kommentarerna under detta inlägg om utebliven mens. Ni anar inte hur många tjejer ni hjälper genom att dela med er! Vill verkligen också dela denna kommentar med både bra tips och synsätt på livet som en mycket klok tjej skrev… Tack <3

Annons

”Min mens försvann efter för hårt ränande och restriktivt ätande. Det gick flera år förrän jag tog tag i det ordentligt, men ännu har jag inte nått fram till regelbunden mens (trots att jag känner att den är riktigt nära). Det dumma är att det är så olika! vissa kroppar behöver mer hull för att visa att de är friska genom mensen, andra mindre. Det finns en hel del att läsa, forum och bloggar, om fenomenet; att stressa/äta för lite/ träna för mycket och mista sin mens. Googla på hypothalamic amenorrhea, och di kommer hitta en hel del information! Viktigt är också att gå till gynekologen och kolla att allt står rätt till i din kropp!

Efter att själv läst runt lite, så mäkrer man att dett är något som drabbar många. Vissa vet inte ens om det förrän de slutar med preventivmedel, eftersom de ger en konstgjord mens. det tycks inte heller finnas nåt visst bmi man måste upp till ,mnen många behöver gå upp till en högre vikt än då de sist hade mens, för att kroppen ska vara på den “säkra” sidan. Man har trots allt stressat den MASSOR! De tips som finns på många ställen, bland annat av de flickor och kvinnor på detta forum (http://www.fertilethoughts.com/forums/hypothalamic-amenorrhea/) som tillfrisknat är att sluta träna (eller enbart träna yoga och promenader) och äta MYCKET (jag menar 2500-3000 kalorier per dag, utan att träna alls, NEJ du kommer INTE bli stor som ett hus, jag lovar). Denna blogg har också varit bra att läsa lite http://www.theholisticnutritionist.com/hypothalamic-amenorrhea-2/hypothalamic-amenorrhea-what-to-do-first/. Egentligen är det inte så supermycket när kroppen väl vänjer sig. Kan verka skrämmande, men man kommer inte fortsätta öka och öka i all oändlighet, kroppen vänjer sig (tro mig) De flesta på forumet går upp till ett bmi mellan 21-23 förren de fått mensen tillbaka, oftast då man börjar äta intuitivt efteråt så stabiliserar sig vikten.

Personligen har jag märkt många positiva förändringar som ger en vink om att mensen är påväg (du vet, sånt som kvinnor känner på sig ;D)! Högre vikt, kvinnligare (vackrare) kropp, jag är lugnare, mindre stressad och hud, hy och hår mår så bra! Jämför dig inte med andra, du är du. Det kommer kännas jobbigt, tro mig, men du ska ta hand om din kropp! Kom ihåg att “normalvikt” bara är ett luddigt begrepp som någon kommit på. De allra flesta kroppar “vet” var dess egen idealvikt är, bara man ger den tillrekligt med energi och lugn! Jag var ungefär vid ditt bmi då jag började min viktresa. Det hjälpte också att köpa nya kläder, och slänga de gamla för att acceptera sin “nya”, riktiga kropp” JAg har också gått hos psykolog samtidigt, enormt, enormt bra!

Andra rent praktiska tips: Det är jättefint att gå upp i vikt på “bra” mat! Men kom ihåg att det inte är fel att äta annat, choklad och glass någon gång då och då! var inte rädd att lägga extra smör på potatisarna, extra dressing på salladen, extra nötter till mellanmål osv. Byt ut ALLA lågfettsprodukter till fullfeta. På forumet jag nämnde har tjejerna massor med tips! OCh kom ihåg, då du vänjer dig kommer du bli chockad över hur mycket mat som behövs för att hålla igång en liten kropp då den väl kommer igång!:)

Så gå till en gynekolåg, sluta träna, ät mer och ta hand om dej själv! Svårt i början, men kom ihåg att det inte varar för evigt! Då du nått din hälsosamma vikt och din kropp är glad med dig igen kan du börja träna igen, men kanske inte lika hårt som förr om det inte passar just DIN kropp!:)

För mig har det hjälpt att tala med min pojkvän, eller har du någon vän som kan stötta dig?

Vi kvinnor är så olika, vi måste lära oss älska våra kroppar! vissa är korta, andra långa, andra har stor rumpa, vissa liten. Några har turen att ha lätt för att bli vältränade utan att må dåligt, som Ida, men långt ifrån alla! Andra har turen att ha världens mjukaste fina kropp, andra har turen att ha den vackraste näsan någon har skådat!

Kramar till alla kvinnor och flickor som kämpar med detta. JAg önskar att alla tidningar slutade upp med tips för att gå ner i vikt och istället fokuserade på hur bra man KÄNNER sig då man äter bra mat utan att gå hungrig!”

//English: A very good comment from one of you about missed period. Use google translate.

5 kommentarer till “KLOKA ORD”

  1. Hej fina Ida! Kan du inte skriva om hur man ska tänka när man haft en vecka ifrån all träning och bra mat. Får så mycket ångest när jag missar träningen och äter massor av onyttigt. Jag känner mig uppblåst, obekväm och saknar min vanliga form. Hur kommer man igång? Hur släpper man all skitmat, när man börjat vänja kroppen? Hur släpper man ångesten och ser det positiva med att börja igen? Summering: Hur kommer man igång efter några snedsteg och några kilo tyngre av fett istället för muskler.
    Kram

  2. Tränar man inte extremt mycket är det ingen fara. Snarare tror jag att det är värre att äta för lite. Kroppen mår bra av att träna och äta nyttigt. Normal fettprocent är så klart bäst, men hormoner påverkas inte bara av om man är smal eller överviktig. Snabba kolhydrater kan skapa obalans och bra mat och träning gör att kroppen mår bra. Styrketräning är speciellt bra för könshormonerna. För de som har lätt att lägga på sig fett är det snarare bättre att träna några gånger/vecka och äta balanserat och hälsosamt. Det hjälper dem med regelbunden mens och ägglossning. För smala blir kroppen stark av träning och hormonproduktionen fungerar bra, bara man äter ordentligt. Detta är bara några av de kunskaper i ämnet jag har. 🙂

Visa alla kommentarer

(Obligatorisk)Annons
Laddar