Annons
Annons


KAN MAN ÄTA VEGANSKT OCH KOLHYDRATSSNÅLT?



Bowl med glasnudlar, melon, morötter, rödbetshummus, groddar, sallad, och frön.

Jag skulle vilja äta mer (eller bara) veganskt av flera anledningar MEN det går dåligt ihop med att jag är ytterst skeptisk till många typer av kolhydrater och processad mat. Man kan säga att det enda som jag är mer övertygad om än att en vegansk kost vore bra är att kolhydrater av typen bröd, pasta, gryner, cous cous, vissa rotfrukter SAMT processad mat är ”dåligt”. Jag har inte uteslutit något av detta utan försöker äta lite av allt men skulle aldrig kunna ha typ havregrynsgröt och pasta som ”basen” i min kost, om du förstår hur jag menar? Det i kombination med att veganska substitutprodukter som tofu, sojakorv osv känns för processade/som halvfabrikat har jag svårt att hitta på vad jag ska äta. De gånger när jag har prövat att äta veganskt hittills har jag blivit absolut utsvulten för att jag inte får i mig tillräckligt med energi. Det blir liksom bara avokado, nötter och kokosmjölk typ.

Annons

Annons

Jag vill så gärna men vet inte riktigt hur och kan inte beskriva hur mycket jag skulle uppskatta om jag kunde få lite guidning här! Kan jag ens äta veganskt och relativt kolhydratsnålt? Och i så fall, några tips på VAD ska jag äta eller hur jag ska tänka? Finns det några nyttiga/oprocessade substitutprodukter som jag inte vet om? Oumph?

SVAR: Hej fina du och tack för en mycket bra fråga. Jag tänkte exakt som dig i början då vi i Sverige blivit matade med att kolhydrater är dåligt. Men efter att ha levt på kolhydrater nu i över 3 år kan jag säga att jag ALDRIG mått så bra, känt mig så fräsch inombords, haft så bra värden och magen har heller aldrig fungerat bättre. För mig har en kost på mestadels kolhydrater varit det absolut bästa. Men i början tog det emot och jag ville försöka äta mycket protein och fett och då blev det som du beskriver att man blir väldigt trött och aldrig riktigt mätt. Så jag skulle inte rekommendera att försöka äta kolhydratssnålt på en vegansk kost.

Annons

Men varför har du så mycket emot tex havregryn, rotfrukter, frukt, olika gryner mm? Även det innehåller massa bra energi och även en hel del protein. Jag kan hålla med dig om att just substitutprodukter som korv, Nuggets mm inte är särskilt bra att äta jämt men någon gång i veckan funkar det absolut om man vill. Jag själv äter knappt några halvfabrikat/substitut förutom tofu och tempeh ibland men de är inte så processade. Du kan till och med göra egen tempeh, kolla recept här. Kan rekommendera dig att läsa tex Kinastudien och kolla på dokumentärer om veganism där läkare pratar om just den veganska kosten och kolhydrater. Enlig dem så är kolhydrater toppen och de påstår att det är en kost med för mycket fett som är boven till ohälsa. Många av dem rekommenderar 80/10/10 vilket betyder 80% kolhydrater, 10% fett och 10% protein.

Annons

Själv så går jag inte efter något utan äter det jag känner för, men har märkt att min kropp inte alls gillar för högt fettintag i form av oljor mm. Så jag föredrar hellre kalorierna i kolhydrater. Vi alla är såklart olika och reagerar olika på olika kosthållningar. Självklart kommer det säkert bli lite knas i mage mm om du ställer om kosten till en mer kolhydratrik kost men ge det lite tid så kan jag nästan lova att du kommer gilla det.

Här kommer lite tips på livsmedel som är några av mina favoriter att basera kosten på: Sötpotatis, potatis, morötter, palsternacka, rödbetor, havregryn, bovete, pasta (brukar använda mig av bovetepasta, rårispasta, eller andra glutenfria blandningar), ris, frukt, sallad, quinoa, frön, nötter, avokado, kokosmjölk, havregrädde, växtbaserad mjölk, kikärtor, linser, tahini. mandelsmör, bovetekakor, bär mm. Går att göra oändligt mycket recept och kombinationer av detta.

Så var inte rädd för kolhydraterna, de är din vän! 🙂

(1)

7 kommentarer till “KAN MAN ÄTA VEGANSKT OCH KOLHYDRATSSNÅLT?”

  1. Känner att jag måste slänga iväg en kommentar här! Jag har precis samma erfarenhet som Ida. Var otroligt skeptiskt till kolhydrater och när jag åt animaliskt ansåg jag att jag mådde bäst på en massa fett och protein men låg kolhydratmängd. Men så började jag ändå äta veganskt och i början var jag trött och hungrig jämt. Försökte proppa mig full av nötter, avokado och andra fetter utan resultat. Tillslut bestämde jag mig för att testa äta fritt med kolhydrater och i stället vara mest noga med en ren kost utan halvfabrikat. Det gjorde sån skillnad! Plötsligt hade jag energi och slapp vara hungrig jämt. Det har nu gått ett år och jag mår så bra. Har inte gått upp i vikt heller.
    När det gäller kolhydrater fokuserar jag bara på att inte äta så mycket snabba kolhydrater. Min man började äta veganskt samtidigt som mig och har samma erfarenhet! Rekommenderar dig att ge det en chans några veckor och testa se vad som händer om din kropp får en chans att anpassa sig 🙂

  2. Även jag håller med! Har levt på kolhydrater i snart 30 år! Det går prima, och nej jag är varken tjock, insulinresistent eller har järnbrist. Jag tar inte ens järntabletter, bara B12. Äter lite ekologisk mejeri ibland och ägg ibland i bakverk (från lyckliga frigående utehöns), men för det mesta är det enbart växter och mycket gryn. Älskar min havregröt! Äter ytterst sällan halvfabrikat eftersom jag är emot det, om jag äter något är det isf sojafärs. Men som sagt, det är en minimal del av min kost. Max 1 måltid/mnd. Vanligt vetemjöl har 14 g protein per 100 g och ca 350 kcal. Det är inte alls svårt att täcka sitt proteinbehov utan animalier och proteinpulver. Det är en MYT att vi behöver stora mängder protein och fett! Att äta mycket protein är en stor belastning för båda kroppen och miljöet. Läs på om de som levt på enbart potatis (ej med fett!) i månader/år och gått från att ha usla värden med högt kolesterol, högt boldtryck, fetma och IR till att bli slanka och friska. Det finns bara en dålig kolhydrat, och det är vitt raffinerat socker. Inte för att det är farligt med socker, men för att vitt socker inte innehåller några vitaminer och mineraler. Om stor del av ens dagliga intag består av vitt socker får man näringsbrist.

  3. I frågan skriver hen att varje gång hen provat vegansk kost med avokado, nötter och kokosolja som bas får hen inte tillräckligt med energi. Då är väl svaret tydligt, att det är tack var kolhydrater som veganer har så mycket energi. Sedan måste man skilja på snabba kolhydrater och långsamma kolhydrater! Såklart kommer man inte må bra på snabbmat, vitt bröd osv, men fullkornspasta och havregryn är inte dåligt för en. Sedan är det även viktigt att tänka på att man måste äta större portioner som vegan oftast.

  4. Hur gör du när du steker saker när du undviker olja? Eller använder du någonsin olja? Isf, vilken då? 🙂 Är du aldrig orolig över att du inte får i dig tillräckligt med Omega3?

    Är absolut inte menat att detta är en negativ kommentar, jag äter sällan olja själv men börjat bli orolig över just Omegan.

  5. ”kroppen din trenger potatis” som de sa i Skam 🙂

    Jag vill gärna också äta mer vegetariskt än vad jag gör idag. För några veckor sedan var jag på hälsohelg och då åt vi enbart vegetarisk kost (fanns dock kokta ägg till frukosten om man ville ha) och det mesta var raw food. Jag har ALDRIG varit så mätt i hela mitt liv som den helgen! Det har fått mig att inse att det går att vara mätt även om man utesluter animaliska produkter.

  6. Kolhydrater omvandlas till glukos i levern och blir i princip till samma socker som vanligt socker är. Det sätter sig på tarmväggarna i form av ”klister”, vilket gör att tarmen har svårt att ta upp vitaminer och näring. Blodosockret mår hellre inte bra av varken vitt socker eller kolhydrater, och socker påverkar dessutom nervsystemet och lägger grund för en del otrevligt hjärnsjukdomar.

    Det är absolut inte sant att kolhydrater och socker inte skulle vara skadligt, snarare tvärtom. Däremot kan undvika mjöl och socker så gott det går, och hålla sig till andra varianter av kolhydrater.

Visa alla kommentarer

(Obligatorisk)



Annons



Laddar