Annons
Annons


KAN JAG GÅ NER 12 KG INNAN NYÅR?


Hej Ida! Först vill jag säga att din blogg är sjuk inspirerande, jag är nästintill beroende av den! Sen har jag en fråga. Jag är ungefär 15 kilos överviktig. Mamma säger att det är möjligt att bli av med iallfall 12 utav dom kilona innan jul.

Annons

Vilket jag så hemskt gärna skulle vilja. Jag skulle vilja bli av med alla dessa 15 till nyår då det är min första nyår utan föräldrarna. Nyss fyllt 18 och mina föräldrar har vart ganska stränga när det kommer till det mesta. Så därför önskar jag ditt expertråd. Är det möjligt att förlora 12 kilo till jul och 15 till nyår? Om. Hur ska jag bära mig åt? Har du några bra råd? Jag är vegetarian och i övergångsläge till vegan. Jag vet att du är sjukt upptagen men det skulle verkligen betyda så extremt mycket för mig om jag kunde få lite tips. Och veta om det är möjligt.

Tack på förhand. Puss och Kram!
/ Oskuldsfull 18 åring som längtar efter att känna sig vacker.

SVAR: Hej tjejen och tack fina du för din kommentar <3 Det gör lite ont i mig att läsa din kommentar. Att gå ner 12 kg innan jul går men det är absolut inget jag rekommenderar!

Vid extrema dieter då man går ner många kilo snabbt så är det inte bara fett som försvinner utan även muskler. När du sedan börjar äta normalt igen (för ingen orkar hålla en extrem diet för alltid) så kommer du gå upp igen fast i fett. Då betyder det att du har bytt ut en del av dina muskler till fett. Jojobantning kallas det och är absolut inget man bör eller vill hålla på med.

Jag rekommenderar alltid att istället hitta en livsstil som passar dig och som är hållbar livet ut. Äter man en hälsosam kost i kombination med motion så kommer din kropp att gå ner till en hälsosam vikt. Men  man måste också ha tålamod och låta det ta tid.

Sedan så vill jag än en gång poängtera att lyckan sitter inte i vikten. Att träna på självkänsla varje dag är lika viktigt för ett välmående och för att bli nöjd med sig själv. Visst kan man ha mål med sitt utseende och vikt men glöm inte bort att du är vacker precis som du är!

Så skippa hetsbantningen och hitta en livsstil som passar dig bäst och boosta dig själv med komplimanger och positiv energi varje dag! ♥

Lycka till! Kram Ida

14 kommentarer till “KAN JAG GÅ NER 12 KG INNAN NYÅR?”

 1. Hej Ida!
  Just nu har jag en period med väldigt mycket skolarbete, vilket betyder att jag sitter och pluggar väldigt mycket, och jag får framförallt ont i höger sida axel/nacke, vet inte exakt var. Är väldigt stel där just nu och det gör ont även när jag inte pluggar så jag undrar om det kan hjälpa att stretcha det området? Och om du har tips på övningar i så fall? Det här är kanske inte något du har mycket kunskap om men jag skulle vara tacksam för svar om du har något tips!

  1. Hej! Absolut är det bra att stretcha den musklen. Vad som är allra viktigast dock är din hållning när du pluggar. Rulla bak axlarna och sträck på dig när du sitter ner och pluggar. Sedan kan det också vara bra att stretcha ut bröst och kanske be om lita massage. Lycka till! Kram Ida

 2. Hej Ida! Tack för en superbra blogg! 🙂 Jag undrar om du fortfarande erbjuder att man kan beställa anpassade kostscheman av dig? Och om du fortfarande gör det, hur mycket kostar det? Vore jättetacksam för svar! 🙂
  min mail är: [email protected]

  1. Hej Ac! Tack för din kommentar 🙂 Tyvärr så har det inte funnits tid i mitt schema för detta. Kan hända att jag i januari drar igång med några nya klienter. I så fall kommer jag skriva ut det på bloggen så håll utkik. Kram Ida

 3. Hej Ida! Jag vet inte vart du svarar, om man ska mejla dig eller om man ska skriva här! Vet inte heller om du svarar men skulle vara jätte tacksam! så jag chansar

  Jag är en tjej som är 17 år, på 168 cm lång, och väger mellan 58-59 kg, 58 på morgonen!, de mesta jag vägt är 65,5 som jag nu gått ner från i våras. Jag har äter inte mackor, youghort, ris, pasta, ja allt från snabba kolhydrater skippar jag, någon gång ibland på helger, och potatis äter jag!. Jag styrketränar 3-4 ggr i veckan, och ute och går 4 ggr i veckan iallafall. Jag räknar kalorier, och jag har underskott på 500 kalorier per dag, ligger på 1450 kalorier, 120 g kolhydrater, 120 g protein och 49 g fett per dag. Mitt mål är att gå ner till 54, självklart vet jag att muskler väger mer en fett, men jag har mer fett än muskler.
  Gör jag något fel?, ska jag gå ner mer i kalorier? för jag har stannat på 58, går inte ner någonting mer nu, och har vägt 58 ett tag nu. Ska jag fortsätta som jag gör, eller lär jag ändra på min kost/träning någonting?

  Kram Matilda, och tack för en grym blogg!

  1. Matilda det är inte bra att börja banta i din ålder när kroppen inte vuxit klart. Vikten är dessutom inte det viktigaste utan att vara frisk kom ihåg det!

  2. Hej Matilda! Jag kan inte annat än att hålla med Arw nedan att skippa det här med bantning. Det kan leda dig till ett osunt tänkande kring mat och hälsa. Att väga 58-59kg känns som precis lagom till dina 168cm. Sluta räkna kalorier och satsa på att äta hälsosam mat och träna regelbundet istället. Satsa på att bli starkare och på ditt välmående istället och sluta fokusera på vikt. Att vara stark är coolt 🙂 Kör hårt! Kram Ida

 4. Jag har absolut sympati för ditt svar och tycker verkligen inte att man ska råda någon att gå ner 12 kilo på såpass kort tid, men jag skulle önska att du gav FS lite tydligare råd för HUR hon ska äta och träna för att gå ner i en hälsosam takt. Risken finns att hon inte nöjer sig med det här ganska luddiga svaret och antingen hetsbantar, eftersom både du och mamma säger att det ”kan gå”, eller fortsätter att vara överviktig eftersom det ändå ”är kört”.
  Tips till FS: Ät regelbundet och rejäla portioner, skippa vegetarian-/vegangrejen och satsa istället på att få i dig näringstät mat, promenera varje dag och styrketräna några gånger i veckan. På det sättet kan du gå ner sex kilo till jul, vilket ju faktiskt är hälften av det du skulle vilja gå ner. De återstående kilona går du ner under januari-februari. I det långa loppet är det inte mycket längre tid det handlar om men du kommer att må mycket bättre under tiden och bygga en hälsosam kropp istället för att bryta ner den. Lycka till!

  1. Hej Johanna! Att gå ner 6kg på 3,5 vecka tycker inte jag heller är en hälsosam takt för en ung människa som inte har någon professionell till hjälp. Sedan finns det nog en anledning till varför FS just nu äter vegetariskt/veganskt och varför skulle honbehöva sluta med det om hon inte vill? Man kan absolut äta en bra och hälsosam kost som vegetarian/vegan.

   Hur man äter och tränar hälsosamt finns det tips på i hela min blogg så jag tror hon finner det här. Du uppmuntrar henne fortfarande till en snabb viktnedgång vilket jag inte alls tycker är bra. Jag säger än en gång, ät bra mat regelbundet i kombination med motion/träning så kommer du tillslut att nå en hälsosam vikt.

   1. Man kan absolut äta hälsosamt som vegetarian/vegan MEN, åtminstone på min skola så används begreppen ofta som en täckmantel för att få utesluta en massa saker och experimentera med kosten på ett sätt som inte är hälsosamt.
    Vad gäller den snabba viktnedgången så gissar jag på att om hon är 15 kilos överviktig och börjar göra något åt det så får hon ganska snabbt 2-3 kilo ”gratis” av förlorad vätska, minskat innehåll i tarmar mm. Kvar återstår då 3-4 ”riktiga” kilon att tappa fram till jul=ca 1 kilo i veckan, vilket är fullt rimligt. Men absolut, hälsan före allt!

    1. 1KG i veckan skulle jag inte kalla för rimligt!
     Det kräven en extrem diet för att lyckas med det och det är inte vad jag skulle kalla för hälsosamt. Risken är också att man inte lyckas (just eftersom man måste ligga på ett väldigt stort energiunderskott) och då blir besviken, ledsen och kanske mår ännu sämre än vad man gjorde tidigare och tycker att man har misslyckats.

     Det är fullt möjligt att gå ner sin övervikt, men att hetsa är aldrig en bra väg att ta. Och med det betyder det inte att det behöver ta en evighet. Jag tycker det är bra att Ida istället bara förespråkat sunda mat- och träningsvanor och att hon ska skapa en livslång förändring. Att skriva ut ett mat eller träningsschema till någon man inte har någon vetskap om vore ingen vidare bra idé eftersom det skulle vara väldigt svårt att få det rätt anpassat efter personen.

     Och ”vegetarian-/vegangrejen” behöver hon verkligen inte skippa. Det finns i sig inget ohälsosamt med att vara vegetarian/vegan. Om sedan individen väljer att äta ohälsosamt är en annan sak och har inget med vegetarisk/vegansk kost att göra.

    2. Fast så behöver det inte alls vara. Jag käkade vegetariskt i skolan pga att jag alltid blvit äcklad av kött och speciellt halvfabrikaten skolorna använder. Att säga att hon kommer gå ner i vätska är helt omöjligt då varken du eller jag har någon aning om hur hennes kost ser ut idag? Vi vet heller inte om hon har 15 kg övervikt eller om hon själv bara tycker det. Hon är ung och ska inte hålla på att banta utan istället hålla sig till ett hälsosamt och avslappnat tänk kring mat och därefter kommer en hälsosam vikt i sin egen takt.

 5. Jag tackar jätte mycket för svaret Ida. Jag kan också säga att jag har
  varit vegetarian sen jag var stor nog att välja själv vad jag ville äta.
  Det har ingenting med min vikt att göra, och absolut inte för att jag
  ska ha en ursäkt att inte behöva äta vissa saker. Det väljer jag helt och hållet själv. Även som icke köttätare handlar det om att få i sig ”rätt mat” och vara påläst om vad
  kroppen behöver. Jag skulle aldrig överleva som vegan om jag inte visste
  vad jag behövde äta för att kompensera näringen jag får från animaliska
  produkter.

  Jag antar att det var självförtroendet som slog i
  bott. Jag fick mig en tankeställare och kom fram till att du har absolut
  rätt. Boosta självförtroendet, bra balanserad kost och lagom med
  motion. Jag har inte gått ner så jätte mycket, men jag har minskat en
  hel del i cm. Jag har en historia med ätstörningar och bestämde mig för
  att låsa in vågen istället. Tack vare dig. Jag är jätte tacksam över att
  du tog dig tid och svara och jag är nöjd över det svaret du gav mig.
  Jag läser din blogg dagligen och har mer än tillräckligt med tips och
  recept för att komma i form. Jag tog tag i mig själv och gick tillbaka
  till gymmet. Jag har vart där nästan varje dag och jag älskar det! På
  ett hälsosamt sätt. Så tack söta rara Ida! Du är inspirerande och
  väldigt förståndig! Du fick även min mamma att tänka om, nu läser hon
  också din blogg!

  / Fortfarande oskuldsfull men ack så mycket gladare 18 åring.

Visa alla kommentarer

(Obligatorisk)Annons
Laddar