Annons
Annons


INSPIRERAS TILL YOGA AV JOSEFINE BENGTSSON


yogajosIdaJosefine1idajosefine2

Hej mina vänner! Jag blir så glad över alla fantastiska människor jag möter i mitt liv. Man blir extra glad när man möter en människa som bara utstrålar glädje och positiv energi! Första gången jag mötte Josefine över en fika så kände jag exakt så då denna härliga tjej bara strålade! Är så glad att jag fått chans att lära känna henne och förutom att hon är en fantastisk människa så är hon även den bästa yogalärare jag testat. Hennes klasser är magiska och jag är så glad att hon ska med till Thailand och hålla yoga på min träningsresa. (Läs mer om vår träningsresa HÄR) Ni som ska med kommer älska henne! 🙂

Annons

För er som inte har chans att träffa Josefine kommer här en inspirerande intervju med henne där jag ställt de frågor jag oftast får angående yoga. Ni kan även hitta henne på instagram @yogajos. N´joy!

1. När och varför började du yoga?

Hmmm… jag tar det från början. Under min uppväxt stämde epitetet ”duktig flicka” väl in på mig – gick på EG, körde Handels-racet och jobbade som strategisk konsult. Jag gjorde med andra ord sjukt mycket duktiga grejer – hela mitt liv kretsade kring prestation och att nå något framtida mål. Jag var ständigt på språng – levde inte alls i nuet. Det gick bra. Men när jag under mina sista år på Handels stack iväg på en resa och råkade komma i kontakt med yogan och meditationen på Koh Tao i Thailand (där Ida och jag snart kör vår resa!) så fick jag en helt ny definition av hur härligt livet faktiskt kan vara. Även om jag då inte fattade någonting av bandhas, andning genom näsan, sitta tyst å stirra in i en vägg och alla skumma positioner så kände jag att det fanns något nästan magiskt i praktiken. Framförallt häpnades jag över yogisarna runt omkring mig i det där studion i Thailands djungeln – de hade liksom något skimmer över sig. En ny typ av djup ögonkontakt och leenden som lös av kärlek. Det där ville jag också ha. Efter den dagen har jag yogat och mediterat varje dag.

2. Hur ofta yogar du?

Varje dag annars blir jag lite galen. En bra morgon börjar jag med ca 2 timmars fysisk yoga och därefter 1 timmes vila och meditation. Den går inte alltid men oftast ser jag till att ge mig själv denna lyxen, hehe. Gäller att gå upp tidigt för att få ihop det.

3. Vad betyder yoga för dig?

Genom yogan möter jag mig själv både fysisk och mentalt. Jag lär känna min kropp och har även genom yogan börjat uppskatta den som den är, släppa lite på hur den ser ut på utsidan och istället fokusera på hur bra den fungerar och allt häftigt jag kan känna i den. Stunderna på yogamattan är också en mentalpaus för mig – en slags meditation i rörelse där jag grundar mig själv och är närvarande i stunden. Yogan ger mig helt enkelt balans både i kropp och sinne.

4. Hur ser dina yogaklasser ut?

Jag inleder nästan alltid klasserna med något som heter ”Shaking”, man står rakt upp och ner och skakar kroppen till musik. Det är ett sätt att värma upp kroppen från insidan, börja få bort spänningar men också att landa i nuet (släppa alla tankar på jobb och sånt). Därefter låter jag studenterna röra sig lite fritt till musik, känna in sin kropp hur den är för stunden. Var det finns spänningar, skador etc. Jag kallar det för ”lektid”. Allt detta göra med ögonbindel eller stängda ögon.

Sen kopplar vi på yogaandningen (genom näsan där vi använder vår fulla lungkapacitet) och börjar synkronisera andetaget till rörelserna. Vi gör solhälsningar, stående positioner, balans positioner etc. Efter ca 60 minuter börjar vi komma ner mot golvet där vi gör lite magövningar, bakåtböjningar och kanske vänder oss uppochner. Tillsist är det dags för ”Savasana” – den långa magiska avslappningen på rygg.

5. Är yoga för alla?

JA!!!

6. Måste man vara vig när innan man börjar?

Absolut inte. Det är ett påstående jag får från människor hela tiden ”jag är för stel för att yoga” – är inte det en väldigt bra anledning att göra yoga då? 😉 Och yoga handlar ju dessutom absolut inte bara om de fysiska positionerna, i grunden är yogan en mentalpraktik. Positionerna är ett sätt att landa i sin kropp och på så vis i nuet, det spelar alltså ingen roll vilken position man gör och hur djupt man kan gå i dem utan dessa anpassas helt till varje kropps förutsättningar. Men sen kan det ju såklart vara härligt när kroppen börjar öppnas upp och man blir vigare. Kanske kan det vara så att en vig kropp också ger ett öppet sinne, det tror jag 😉

7. Varför ska man yoga?

Enligt mig är yogan suverän av två olika men också relaterade anledningar – kroppslig och mental. Yogan hjälper till att öppna upp kroppen, läker skador, gör att man känner mer i sin kropp, accepterar sin kropp och så vidare. Samtidigt gör den också att man blir mentalt stark, kommer i kontakt med sina känslor, känner balans i livet. Bästa kombon helt enkelt!

8. Har du några tips för en nybörjare? Hur börjar man? Vilken yogaform är bäst?

Häng med på ett retreat med Yogiakademin, vi kör Biarritz, Big Sur och Santa teresa nu i höst och vinter. Jag har märkt att det är när man åker iväg och lämnar alla måste hemma som det verkligen går att komma djupt i yogan och förstå dess helhet. En yogaresa ger ju förutsättningar för just det – en vecka med fokus på sig själv och sin inre resa. Men självfallet kan en timmes yoga på en studio också vara ett sätt att smygstarta lite men för att verkligen börja uppskatta yogan räcker det tyvärr inte att bara ta en klass – tålamod är A och O.

Jag kan bli ledsen ibland när jag hör folk som provat en yogaklass på gymmet och säger att det inte är för dem – det finns så många olika yogaformer och lärare så jag tror att det kan finns något som passar för alla. Vissa gym yogaklassen verkar också mest fokusera på den fysiska delen av yogan, det blir nästan någon form av gymnastik där det bara handlar om hur positionen en ser ut från utsidan istället för hur den känns på insidan och hur närvarande man är då man gör dem. Det kan leda till prestationsångest istället för acceptans och balans i livet.

15 kommentarer | Translate


Annons
Laddar