Annons
Annons


HUR SLUTAR JAG SMÅÄTA SÖTSAKER?


Hej Ida! Jag älskar verkligen din blogg, jag är väldigt tacksam över att du inspirerar mig och många andra.

Vart ska jag börja? Ja, jag är femton år gammal och jag älskar verkligen att träna. Jag tränar både kondition och styrka men mitt problem är att jag inte är så noggran med kosten.

Annons

Jag tränar nästan varje dag i 1-2 timmar. Jag småäter väldigt ofta och det är verkligen jobbigt. Jag vill verkligen sluta med det men jag vet inte hur, jag är liksom beroende. Jag vill se resultat och jag vill verkligen få min kropp ”fastare”. Jag blir så förbannad på mig själv och jag får ångest efteråt. Hur ska jag gå till väga? Jag försöker dricka vatten men det funkar inte.

Annars försöker jag att äta nyttigt. Alla andra i min familj äter t.ex vittbröd men jag äter mörkt. När jag oftast småäter så äter jag något sött… jag skulle vara tacksam om du svarade. /en tjej slm alltid småäter 

SVAR: Hej tjejen och tack för din kommentar! 🙂 <3 Först soch främst vill jag säga att du ska sluta döma dig så hårt och ångest är bara onödigt att ha så släpp det och gå vidare om det skulle vara så att du småäter ibland.

Min första tanke är, äter du så du blir ordentligt mätt när du äter mat? Kanske det är så att du inte får i dig tillräckligt av något näringsämne? Du skriver att du tränar 1-2 timmar varje dag vilket är väldigt mycket och inte konstigt att du blir hungrig då. Håller du på med någon speciell sport så du måste träna så mycket? Om inte skulle jag rekommendera att träna max 5 gånger i veckan + vardagsmotion vilket fortfarande är väldigt mycket träning och kräver att du äter ordentligt med mat vilket förhoppningsvis kommer stilla ditt sötsur.

Men även om du äter tillräckligt kan det vara så att du får sockersug och jag har alltid själv varit en småätare som inte känner skillnad på hunger eller sug och kan i stort sätt går runt konstant med något att tugga på.  Värst sug får jag om jag ätit ett mål med mycket snabba kolhydrater innan. För mig hjälper det att minska på snabba kolhydrater i varje måltid och istället lägga till mer nyttiga fetter och protein. Ex. ät köttfärssås med spagetti istället för spagetti med köttfärssås eller ät äggmacka istället för macka med ägg. Hänger du med?

Det är också viktigt för många att äta bra under förmiddagen för att slippa sug under eftermiddagen. Se till att få i dig en ordentlig frukost, ett mellanmål och lunch  med proteiner, nyttiga fetter och långsamma kolhydrater i varje mål. Då har du en bra grund och chansen att falla dit för sötsaker misnkar.

Blir du ändå sötsugen så försök se till att du alltid har bra produkter hemma som du kan ta när sötsuget kommer. Ta en skål yoghurt med musli, en frukt med naturellt jordnötssmör, koka eller stek ägg, gör en fruktsallad eller en proteinsmoothie istället för att stilla sötsuget. Det ger din kropp näring och vitaminer och byggstenar till att återhämta kroppen efter träning vilket inte en chokladkaka gör.

Lycka till! Kram Ida

9 kommentarer | Translate


Annons
Laddar