Annons
Annons


HUR SLUTAR JAG RÄKNA KALORIER?


Har du någonsin hållt på och vägt och räknat din mat? Jag räknar ALL mat och kan uppskatta väldigt bra även när jag äter hos andra, det är sjukt jobbigt och tar så mycket tid och är inte givande på NÅGOT sätt.

Annons

Skulle inte du kunna skriva ett inlägg om hur man slutar väga sin mat? Just nu har jag gått ner 10 kg och är inte alls stor är väldigt lång och väger 60 kg och rädd för att inte våga sluta dieta… har du några tips? min kropp kan knappt känna hunger eller mättnad, det är bara kcalkcalkcal som krestar i mitt huvud 🙁 hjälp mig bästa Ida!

SVAR: Hej fina du! Att strikt börja räkna kalorier är alltid något jag avråder från då det oftast slutar med att man hamnar i onda cirklar så som du nu har gjort. Jag skulle verkligen råda dig till att söka hjälp så fort du kan innan det går längre. Jag själv har haft en form av ätstörning men har aldrig fastnat i att strikt räkna kalorier utan jag var mer fast i att försöka äta extremt nyttigt och kolhydratsfattigt. Jag sökte faktiskt aldrig hjälp för mina ätstörningar utan bestämde mig bara en dag att ”FAN IDA vad håller du på med? Skada din kropp på detta viset är inte ok! Du vet bättre!”. Jag tvingade mig själv att sluta kolla på innehållsförteckningen på allt och la till ”förbjudna produkter” i varje måltid och käkade maten utan att försöka tänka så mycket. Eftersom jag tränade så kopiöst mycket just då (pluggade på Balettakademien och dansade 6-8 timmar/dag) så tryckte jag alltid i mig en extra portion fast jag egentligen var mätt bara för att vara på den säkra sidan. Självklart tog det emot men jag hade bestämt mig för att bli frisk och sluta skada min kropp och när jag har bestämt mig för något så blir det så.

När jag helt plötsligt fick den energi jag behövde så mådde jag så mycket bättre och ångesten jag haft innan försvann eftersom jag mådde bättre. Så det går att bli frisk själv men jag rekommenderar ändå att ta kontakt med någon du kan prata med.

Äter man bra och hälsosam mat så behöver man inte räkna kalorier. Så bestäm dig för att sluta räkna och försöka skaffa ett mer avslappnad attityd till mat. En regel som jag gillar är att gå efter 80/20. Ät 80% bra, nyttig och näringsrik mat så kan du äta vad f*n du vill de andra 20%.

Tänk vad många timmar du slösar på att hålla på att väga, mäta och tänka på mat! Lägg de timmarna på något roligt istället och bort med alla dumma tankar. Mat är ditt bränsle för att kroppen ska fungera så du kan leva varje dag. Ge den det den behöver och lyssna på den! Känner att jag blev lite flummig här nu men hoppas mitt budskap kommit fram. Ta hand om dig!

Kram Ida

12 kommentarer | Translate


Annons
Laddar