Annons
Annons


HUR SKA JAG LÄGGA UPP MIN TRÄNING? REPS/SET?


question-answer

Bästa Ida, Först av allt så vill jag tacka för en inspirerande och peppande blogg. Du har en riktigt bra syn på både träning och kost och ser verkligen upp till dig. Jag tränar i dagsläget löpning, dansar och styrketränar runt 3 ggr i veckan, ibland i form av crossfit. Problemet är att jag har svårt att lägga upp passen på ett vettigt sätt.

Annons

Jag vill liksom göra alla övningar som finns vilket gör att passen blir röriga och ostrukturerade. Helt lost! Känner liksom att jag aldrig blir nöjd. Har du några tips hur man smartare skulle kunna gå till väga? Hur många övningar ska man satsa på om man kör ben/rumpa (dessa tränar jag alltså 2 ggr veckan) och hur många reps/set? Otroligt tacksam för hjälpen ifall du hinner Stor kram,
Satu

SVAR: Hej Satu och tack snälla vad glad jag blir! <3 Vad kul att du är så peppad på träning 🙂 Haha jag förstår dig och jag får också alltid beslutsångest över vilka övningar jag ska välja, men jag bruka tänka så här… Jag väljer vilken muskel/muskler jag vill träna och väljer sedan 5-6 övningar som jag ska köra under passet. Börjar alltid med stora basövningar som kräver mer styrka och koncentration för att göra rätt som ex knäböj, marklyft, chins, utfall mm. Efter det går jag över på mer ”finlir” med lättare övningar eller övningar i maskin som inte kräver lika mycket och som är enklare att hålla tekniken på även om man är trött. Angående reps/set så beror det helt och hållet på vad du vill ha för resultat?

Vill du bygga större muskler så håll dig till 8-12 reps och med tyngre vikter. Vill du bli starkare/uthålligare/förbränna men inte få så mycket hypertrofi = större muskler så skulle jag rekommendera att köra 15-20 reps med lägre vikter och gärna cirkelträning. Du hittar massa sådana pass på min youtubekanal här som du kan köra.

Tycker du fortfarande det är svårt så skulle jag verkligen rekommendera dig att boka en PT som kan hjälpa dig med ett specifikt träningsupplägg du kan köra efter. Lycka till!
Kramis

//English: Question/answer in swedish. Use google translate.

5 kommentarer till “HUR SKA JAG LÄGGA UPP MIN TRÄNING? REPS/SET?”

  1. Ett vanligt misstag som många gör när de ska gå ner i vikt är att man endast tänker på sina kostvanor och skippar träningen.
    Oftast krävs det mer än bara ändrade matvanor för att lyckas.

    Läs min blogg http://www.superwoman.n.nu/ för att ta reda på hur du kan Optimera din fettförbränning och gå ner i vikt!

  2. Hej Ida, blir så vilsen i allt snack om reps osv så slänger in en fråga till dej som har koll på saker! 🙂

    Man pratar om styrka och uthållighet osv osv, men sedan så är det här med muskelvolym – får jag volym genom att pressa tungt få reps eller är det flertal reps med inte för mycket vikt? Är såå vilsen, tacksam för svar. Vill väldigt gärna öka mycket i muskelvolym men blir så snurrig av allt jag researchar. Love u girl. :*

    1. ja jag vet det där är lite knepigt men det som står i boken är att köra antingen 6-9 repetitioner med ca 2-4min vila mellan seten och man ska lyfta 75-85% av 1RM* eller 10-15 repetitioner med ca 1-2min vila och man ska lyfta 70-75% av 1RM*. Så lyft ganska tung och håll dig mellan 6-15 reps

Visa alla kommentarer

(Obligatorisk)Annons
Laddar