Annons
Annons


HUR SKA JAG ÄTA?


question answer
Hej Ida! Har följt din blogg i fleera år och fått tips emellanåt. Fantastisk övning som du la ut för inre magmusklerna för ett tag sedan! Jag tränar pilates 5 dagar i veckan i ca 40 min + 15 min HIIT träning.

Annons

Jag kör cardio/hiit i ca 45 min 1-2 ggr i veckan + gymmar med min pojkvän 2-3 ggr i veckan. Kör även 30 min yoga varje kväll med fokus på stretch. Jag är ute och prommar min 1 timma om dagen. Jag älskar verkligen att träna men tycker det är svårt att veta hur mycket jag kan äta. En vanlig dag brukar se ut såhär:

Frukost: 1/2 dl Rågflingegröt med 1 msk hampaprotein + ljusa psylliumfrön + 1/2 dl laktosfri kvar + 1 msk jordnötssmör
Lunch: 1 äpple
Mellis: Proteinbar
Middag: (exempelvis) 1 potatis, morötter, 1 stekt torskfile och spenatstuvning
Kvällsfika: 150 g laktosfri kvarg
Dricker bara vatten, händer någongång att jag dricker 1 kopp kaffe – men det är rätt sällan

Jag skulle vilja få definierade magrutor, har kommit en bit på vägen men vad bör jag tänka på i min kost? Hur bör jag tänka kring min träning? Har lidit en del av olika typer av ätstörningar och är lite skraj att det ska gå över styr. Äter en del kosttillskott, som järn (haft en ordentlig järnbrist för något år sedan) men märker att mitt hår har blivit sämre kvalité nu på sistone. Är förövrigt stelopererad i nästan hela ryggen och den senaste operationen gjordes för 1 år sedan. Innan den operationen tränade jag kroppen hårt och åt knappt någonting – vilket ledde till en stressfraktur i en kota bland annat. Har du några tips för att jag inte ska halka på den banan igen?

Du har verkligen en superinspirerande blogg och älskar dina videos :-)

SVAR: Hej fina du och tack för din kommentar! Min första tanke när jag läste din kommentar var herregud vad mycket hon tränar, varför? Min andra tanke blev, herregud vad lite hon äter! Jag säger bara snälla fina du ta hand om dig själv! Du tränar väldigt mycket och till den träningsmängden skulle du behöva äta det du gör X 5. Jag skulle verkligen råda dig till att ta kontakt med en ätstörningsklinik som du kan prata med och minska på träningen och öka matintaget för att inte skada din kropp vilket kommer att hända om du fortsätter i det här spåret. Jag tränar 3-4 gånger i veckan + lite yoga och promenader. Läs min matdagbok i Mikz så får du lite tips på hur du kan äta. (Ladda ner min app gratis HÄR). Men återigen ta hand om dig, kroppen är det dyrbaraste du har och ska hålla resten av livet. Stor kram, Ida

//English: Answer/question in swedish. Use google translate.

18 kommentarer till “HUR SKA JAG ÄTA?”

 1. Hej Ida!
  Jag undrar om mat i drickform på något sätt kan rubba mättnadssignalerna. T.ex om man gör en smoothie av två bananer och en halv avokado, självklart så kommer mättnadskänslan att bli mer “behaglig” eftersom maten är mer finfördelad, än om man skulle äta alla ingredienserna var för sig. Dessutom krävs det ju lite mindre energi för kroppen att bryta ner maten, för det har ju mixern redan ordnat. Men det jag undrar är om mättnaden kommer hålla i sig lika länge oavsett om du mixar maten eller ej? Det innehåller ju fortfarande precis samma fördelning av kolhydrater, proteiner, fetter och fibrer?
  Kram

  1. Vad jag har lärt mig så är det betydligt mindre mättnadskänsla vid flytande mat än vid mer fast mat! T ex ett bröd med mkt frön ger med mättnadskänsla än ett bröd som är helt slätt! När maten redan är sönderdelad får kroppen jobba mindre och mättnad håller kortare

  2. Ja men kroppen tar lättare upp den maten eftersom den redan är ”tuggad” och klar. Det går ju mycket lättare att äta 2 bananer + en avokado mixad än om man skulle äta det helt.

 2. Herre!!! Vad lite mat! Jag äter en plantbaserad kost. Jag äter kanske 3000 kalorier per dag. Det funkar jätte bra för mig. Jag kan verkligen rekommendera alla som känner att de måste svälta sig själva för att se ut på visst sätt att läsa mer om en plantbaserad kost. Kärlek till dig Ida! kram

  1. Ja det är för lite mat. Jag äter också oftast runt där för att ha tillräckligt med energi 🙂 Stor kram på dig 🙂 <3

 3. Hej Ida! Jag vill verkligen försöka äta nyttigare och bättre mat för att kunna få ut så mycket som möjligt av min träning. Det går relativt bra, men jag har ett problem. Jag tränar ofta efter middagen och brukar därför äta ganska mycket kvällsfika. Problemet är att jag nästan alltid väljer samma kvällsfika, mjuka smörgåsar med smör,ost och mjölk. Anledningen är för att jag älskar smörgåsar och att kunna sitta o äta i lugn och ro (smörgåsar tar ju rätt lång tid att äta). Vad skulle du rekommendera att jag äter till kvällsfika? Kan jag äta smörgås och isåfall vad borde jag ha på dem?

  1. Hej och tack för din kommentar! Att variera kosten är det bästa. Kanske kan du äta några kokta eller stekta ägg, yoghurt med musli, naturella nöttter med frukt, protein shake mm

 4. Ja den som lämnade den kommentaren har definitivt – fortfarande – en ätstörning. Solklart för oss som läser det men kanske inte lika solklart för den som skrev det. Hoppas hon snart inser det och tar hand om sig själv bättre.

  1. Men tack fina du vad glad jag blir. Förstår dig då det tyvärr är vanligt. Boosta dem och jobba på självkänsla 🙂

 5. Vad jag blir glad Ida att du svarade så bra! Jag har också haft en ätstörning för många år sedan och känner verkligen igen den här tjejens fråga. Alldeles för lite mat!! Ett äpple till lunch har jag också kört med… usch, tok för lite! Idag ligger jag på 2500-3000 kcal och kan verkligen inte förstå hur kroppen ens orkade med (fast det kanske den inte gjorde men att jag själv inte märkte det). Nu pluggar jag till läkare och lärt mig så mycket om kroppen och dess funktioner. Man anar inte hur mycket man skadar och stjälper sin kropp när man äter för lite. ALLT rubbas verkligen, både fysiskt och psykiskt. Så heja dig Ida som väljer att svara på sådana frågor och att du kommer med så kloka svar!

  1. Men tack finis vad glad jag blir 🙂 <3 Ja man skadar verkligen kroppen om man inte ger den näring. Skönt att höra att du klarat dig ur den. Kramis

 6. Så bra svar Ida. Har levt med ätstörningar under en längre period och personen som frågade har uppenbart också någon form av ätstörningar. Så hemskt. Återigen – bra svar!

 7. Bra svarat!
  Känner också igen mig i det tänket.
  Ett tag hade jag som maxgräns 1000 kcal om dan och tränade 4-5 ggr i veckan. Jag ville få en starkare kropp men det som hände (såklart) var att kroppen bara blev svagare och svagare. Men tog mig ur det själv och sökte aldrig läkarvård och nu mår jag bättre än någonsin 🙂

  1. Hej fina du och bra att du kommit på bättre tankar. Tyvärr hamnar många tjejer i dåliga tankar när det gäller ens egen kropp. Bara att boosta med själkänsla varje dag 🙂 Kramis

Visa alla kommentarer

(Obligatorisk)Annons
Laddar