Annons
Annons


HUR MÅNGA KALORIER? STYRKA ELLER KONDITION VID VIKTNEDGÅNG?


Svar på kommentar…

Hej Ida! Tack för en superfin och inspirerande blogg! 🙂
Jag har några frågor till dig angående träning:
1) Vad anser du om att räkna kalorier när det kommer till viktnedgång? Har bestämt mig för att gå ner överflödiga kilon och hört att man bör ligga 500 kalorier under dagliga intaget 2000 kalorier(?) för att gå ner i vikt? (Har skaffat en app där man matar in vikt, längd och aktivitetsnivå och den säger att jag bör ligga på 1200 kalorier/dag). 
2) För att gå ned i vikt – bör man främst träna kondition eller styrka? Eller bör man helt enkelt ha lika mycket av varje?
3) Sedan undrar jag hur man blir av med sin svank? Har en riktig ankstjärt som jag skäms för! Hört att det beror på att man har korta höftböjare och överkompenserar i mage/rygg? Hur bör man träna för att ”få bort den”? : (
4) Om man vill skaffa en PT – vad bör man tänka på och vad för prisklass bör denne ligga inom?
Och vad anser du är fördelarna med att ha en PT? (många kompisar klankar ner på mig som funderar på att skaffa en PT för att det är som att kasta pengar in i tomma intet…).

Förstår att det är många frågor, men det vore kul att veta 🙂
Kram!

SVAR: Hej och tack för din kommentar 🙂 Här kommer svar på dina frågor…

1. Jag är inget stort fan av att strikt räkna kalorier. Visst måste man ha lite koll på hur mycket man får i sig om man ska ner i vikt men först och främst tycker jag att man ska kolla över näringsinnehållet i maten för att få ett hållbart resultat. Äter du en kost med mycket protein, bra fetter och lite snabba kolhydrater i lagom mängder så kommer du att få en hälsosam vikt. Jag tror inte på några snabba lösningar och dieter och jag tycker heller inte att räkna kalorier är optimalt. Går man bara efter kalorier så betyder det att man lika gärna kan stoppa i sig snabba kolhydrater som tex. godis, läsk och snabbmat som att stoppa i sig bra och näringsrik mat, bara man håller sig inom sitt kaloribehov. Så näringsinnehållet är alltså det viktigaste enligt mig. Jag vet inget om dig så kan inte säga vad ditt kaloribehov är men 1 200kcal om dagen låter väldigt lite?

2. Jag brukar rekommendera en blandning av kondition och styrka. Det viktigaste är att man rör på sig. Cirkelträning är toppen! Se även till att vardagsmotionera mycket.

3. Korta höftböjare kan absolut vara anledningen till svanken. Se till att stretcha höftböjarna (gärna varje dag) och se till att stärka upp magmuskulaturen genom styrketräning. Här kommer en bra stretch för höftböjarna…

4. Vad löjligt av dina kompisar att säga så, lyssna inte på dem. En duktig PT är den bästa investeringen du kan göra. Det är svårt att veta vem man ska välja. Kolla så att din PT är utbildad. Jag vet inte så mycket om andra skolor men har PT:n gått Personal Training School så kan du vara säker på att den håller en hög lägstanivå då den utbildningen är riktigt tuff att ta sig igenom. Sedan kan du alltid fråga någon som du vet har eller tränar med PT och se om de kan rekommendera den/de PT:s de haft. Priser kan variera allt från 500-1500kr. Beror lite på vilken stad och vilket gym?

Lycka till med träningen! 🙂

Kram Ida

 

Annons
1 kommentar | Translate


Annons
Laddar