Annons
Annons


HUR LÄGGER JAG UPP MÄTBARA MÅL OCH HUR FÅR JAG DEFINIERADE MUSKLER?


Hej Ida! Min fåga handlar om utveckling och mål i sin träning. Jag undrar om du har något tips på hur man sätta upp mätbara mål i sin träning?  Jag har lite som fastnat i träningsrutinerna och vill undvika att väga/mäta mig för mycket då jag är rädd att det kan sätta igång hjärnspöken hos mig som har en historik med ätstörningar.

Annons

Kör Jillian Michaels träningsprogram  alla vardagar plus att jag springer 1-2 mil ca. 4 ggr i veckan. Är pulsklocka ett bra verktyg att använda tycker du? Jag upplever att jag är i god fysisk form, äter bra och är nöjd med min kondition men vill få synligare muskler och bli mer jämnstark över hela kroppen. Vore jätteglad om du tog dig tid att svara på min något luddiga fråga! Stor kram

SVAR: Hej tjejen och tack snälla för din kommentar. Väldigt bra fråga och väldigt klokt av dig att skippa vägning och mätning. Jag har inte stenkoll på Jillians pass men när jag var i LA i somras var jag på en klass med hennes upplägg och det var styrketräning utan vila i 30 min. Väligt jobbigt och för att klara av att köra det passet 5 gånger i veckan utan att skada sig tillslut krävs en mycket god fysik.

Är det samma uppläg skulle jag säga att det är ett uthållighetspass och inget pass som bygger muskler. Precis som din långdistanslöpning så blir det nedbrytande träning och att springa drygt 4 mil i veckan + 5st sådana pass skulle jag säga blir för mycket träning för att kroppen ska kunna hinna återhäta sig och risken för överträning är stor. När man är övertränad kan man hamna på en platå där man står still i utvecklingen och man känner ingen glädje inför sin träning och dit vill man inte komma.

Att träna för mycket cardio och nedbrytande träning plus att skippa återhämtningen är ett av de största felen många gör i jakten efter definierade muskler. Nu känner inte jag dig eller vet hur din kropp fungerar men jag är ganska säker på att du skulle få bättre resultat av 2-4 lite tyngre styrkepass i veckan (uppdelade) plus 1-2 löppass/cirkelträningspass i veckan och se till att ha minst 1-2 vilodagar.

Angående mätning av utveckling skulle jag välja ut 3-4 styrkeövningar som tex. armhävningar från tårna, plankan, enbensknäböj mm och testa nu hur många rep du kan göra som max, för att om ca 5-6 veckor igen testa hur många repetitioner du kan göra då. Du kan också testa tex. hur mycket du max klarar av att lyfta med 1rep knäböj för att sedan om några veckor göra samma test.

När det gäller konditionen så tycker jag att mäta tid under en och samma sträcka är lättare att mäta. Kolla hur snabbt du springer 1 mil idag och kolla sedan igen hur snabbt du springer samma sträcka om 5-6 veckor.

Lycka till med träningen 🙂 Kram Ida

2 kommentarer | Translate


Annons
Laddar