Annons
Annons


HUR KAN MAN GÖRA OM ENS PARTNER INTE ÄTER VEGANSKT?


FRÅGA/SVAR
Jag är vegan men min sambo är köttätare och det ställer till det en del i förhållandet. Ingen vill ändra sin kost. Har du några tips på hur man kan göra? Vi vill ändå äta tillsammans då det är en mysig del av kvällen. Hur gör du och Pärlan? Äter han veganskt med dig eller lagar han egen mat? Du är bäst!

Annons

Tack fina du och bra fråga som jag tror många kan ha problem med. Stöter alltid på folk som säger att de vill äta mer eller helt vegansk egentligen men inte gör det pga. att deras partner inte gör det. I mina ögon är det inte ett problem och jag skulle aldrig anpassa min kost utefter någon annan utan se till att lösa det bara. Nu äter min kära Pärlan också en vegansk kost men i början gjorde han inte det. Dock så var han öppen för att äta det när vi åt tillsammans så det var inga problem. Men jag äter ofta borta hos vänner eller hos min familj som inte äter en vegansk kost och då får man se till att komma på en lösning. Jag brukar alltid fråga dem vad de tänkt laga? Ofta är det kanske rotfrukter i ugn med något kött eller fisk till. Då brukar jag antingen bara äta rotfrukter, sallad och lägga till extra avokado, groddar och någon dressing jag gillar. Brukar då bara äta större portioner eller ibland steka på lite tofu eller göra någon humus eller bönröra till som går snabbt. Är det tacos så äter jag samma fast steker upp veganfärs bredvid. Är det pasta så kan jag göra någon god tomatsås eller min veganska köttfärssås (som även uppskattas av köttätare).

Jag vet inte hur er matsituation ser ut där hemma och hur öppen din kille är, men hade jag varit du hade jag lagat den veganska mat jag vill varje dag och frågat min kille om han också vill ha. Vill han inte så kan ju han bara laga sin egen mat. Behöver ju inte vara svårare än så 🙂 Man kan ju äta tillsammans ändå fast man äter olika mat. Blir det pengaproblem så kan man ju bara ha egna matkonton.

Hoppas du fick lite tips! För er som har samma problem kanske kan dela med er av hur ni löser det?

8 kommentarer till “HUR KAN MAN GÖRA OM ENS PARTNER INTE ÄTER VEGANSKT?”

  1. För mig var det så att jag började äta veganskt och min sambo åt sin mat,men efter att han märkte att jag var seriös så började han automatiskt känna av att han åt onyttigt i jämförelse mot mig då jag gick ner ganska mkt i början vilket var bra för vi var båda lite överviktiga. Sen tror jag han tröttnade på att få laga sin egen mat. Så nu är det nästan bara veganskt/vegetariskt för honom. 😉😉

  2. Ida vad tycker du om att Therese Lindgren använder djurtestade produkter som fillers och botox? Hundratals möss dör tydligen under framställningen av botox :/ Vad är dina tankar kring detta, och skulle du själv kunna använda något sånt trots att det dödar så många djur?

    1. Jag använder inte botox så är alldeles för dåligt insatt i för att svara. Kanske skriver ett inlägg längre fram om mina tankar 🙂

  3. Min sambo var rätt anti till en början och då lagade vi alltid separat mat, vilket var lite tråkigt då vi tidigare brukade laga mat tillsammans. Jag var fast besluten vid min nya kosthållning och nu är det lite mixat för honom. Han har till stor del slutat med animaliska mejeriprodukter och kött har han inte köpt hem på länge, men i frysen finns fortfarande en del kvar sen innan som han äter av ibland. Han äter också vad han känner för ute på restaurang men sen jag blev vegan har han också sakta ändrat på sin kost och det har han gjort helt självmant, vilket jag såklart är glad för. 🤗

  4. Min pappa äter kött men hans sambo är vegetarian. Pappa har varit vegetarian men äter kött tillsammans med min syster som också äter både kött å vegetariskt. När de matplanerar och lagar mat, tex kyckling, färsbiffar etc äter pappas sambo substitut el gör egna biffar av bönor el linser. Men de äter samma tillbehör, så som potatis, rotsaker, sallader, såser osv. Eftersom pappa å min syster inte heller är främmande för vegetariskt äter de mycket som är vegetariskt, soppor, grytor och liknande. Men oftast äter de lika så när som på den huvudsakliga proteinkällan.

  5. Min pappa och min syster äter kött men pappas sambo är vegetarian. Pappa har varit vegetarian och min syster äter vad som. De äter ofta samma grund men har olika proteinkällor. Äter pappa å min syster kyckling gör pappas sambo quornfileer med samma recept. Istället för färsbiffar äter hon kanske lins- eller bönbiffar. Eftersom pappa å min syster gärna äter vegetariskt också gör de ofta soppor å grytor el annat som ”råkar” vara vegetariskt. Jag var vegetarian som barn men har ätit kött senare, dock är ingen av mina föräldrar ngr köttälskare som måste ha kött till maten. Jag äter 99% vegetariskt idag men jag tycker ofta att det inte skiljer sig så mycket från vad man som köttätare äter. De har iaf löst det så att de gör olika proteinkällor men äter resten gemensamt, de gånger de äter olika.

  6. Jag äter vegansk kost av etiska skäl men har 3 barn under 4 år samt en sambo som älskar falukorv, köttbullar mm . det jag gör är att jag köper kött ( jag handlar o lagar all mat i familjen) från en gård med gräsbetande djur för bästa möjliga djurhållning. köper även ägg från en gård. Sen lagar jag kötträtter från grunden och kompletterar med rotfrukter, pasta etc o baserar min mat på det medans dom andra äter kött till. Mjölkprodukter äter vi inte så mkt. Jag inte alls såklart men om jag gör sås osv är oatlys produkter jättebra. Ibland gör jag stora satser av hoummos, bönbiffar mm så det räcker ett tag. Lättast så när man har många i familjen o stressen är hög vid 5-snåret när barnen är gnälliga o hungriga .

Visa alla kommentarer

(Obligatorisk)Annons
Laddar