Annons
Annons


HUR FARLIGT ÄR DET MED SKRÄPMAT?


Svar på kommentar…

Hej Ida! Vill bara börja med att säga att jag verkligen älskar din blogg och du ger mig så mycket inspiration till att motionera och leva ett hälsosamt liv.

Jag undrar bara om du skulle kunna göra ett inlägg om hur dåligt skräpmat (t.ex. mcdonald’s, pizza osv.) är för kroppen och också om hur dåligt chips, godis och sådant är i för stora mängder. Jag känner verkligen att jag är beroende av skräpmat och sådant och skulle verkligen vilja veta hur dåligt det är egentligen så att jag skulle inse att det finns så mycket bättre mat ”där ute”. Skulle uppskatta om du skulle vilja göra ett inlägg om allt dåligt som vi stoppar i oss och ge lite tips på nyttiga frukostar, middagar osv. :)

Annons

Kram!

SVAR: Tack så jätte mycket för din kommentar fina du! Det värmer 🙂

Självklart kan jag göra det. Jag har som tur är aldrig varit ett stort fan av Mc Donalds. Redan när jag var liten vägrade jag äta där för att jag tyckte maten var så ofräsh och det är jag glad för! Det största problemet med snabbmat är att det innehåller väldigt mycket kalorier i jämförelse med hur mycket näring man får i sig. Stor del av maten är kolhydrater/socker och halvfabrikat vilket ofta innehåller farliga transfetter. Du får i dig mycket kalorier och blir hungrig eller sugen på något snabbt efter. Eftersom maten innehåller mycket socker blir du också snabbt beroende och kan må illa efter.

I en Big Mac & Co får du i dig hela 956 kalorier vilket är mer än halva dagsbehovet för många tjejer. Fast du har fått i dig så många kalorier så har du inte på långa vägar fått i dig den näring som kroppen behöver för att må bra! Bara för att jämföra så kan är 1 Big Mac & Co samma som 2,5 kilo morötter, 5 burkar med kvarg, 2 stora kycklingsallader med fetaost och avokado, 5 portioner havregrynsgröt med mjölk och 15 äpplen.

För att verkligen se vad som händer när man äter Mc Donalds varje dag bör du kolla på filmen Supersize me. Där är det en man som lever endast på Mc Donalds i 30 dagar. Han går från 11% fett till 18% fett.

Beskrivninga av filmen:

”Varje dag åt han tre mål mat – frukost, lunch och middag – på McDonalds. Reglerna var att han endast fick äta det som fanns på restaurangernas menyer, inklusive vatten. Frågade personalen om han ville ha ”Super Size” (extra stor pommes frites och läsk) var han tvungen att tacka ja. Resultat chockerade både läkarexpertisen och Morgan Spurlock själv. Från att ha varit frisk och i god kondition, med en normalvikt på 84 kilo, blev han deprimerad, fick ont i huvudet och förlorade sexlusten under experimentperioden. Han gick även upp 11 kilo och försämrade sina kolesterol- och levervärden rejält.”

[youtube id=”trgwGhAJj10″]

Väldigt skrämmande att se hur det kan hända på bara 30 dagar med denna kost! Förstår ni då vad det skulle betyda om man käkade så här en längre period? Att äta skräpmat någon gång i månaden är ingen fara men att äta det flera gånger i veckan eller till och med varje dag kan ge farliga konsekvenser även om man tränar eller inte!

Att laga maten själv med bra råvaraor är det allra bästa! Recept och tips på nyttig mat lägger jag upp i bloggen nästan dagligen och det mesta hittar du i kategorin KOST.

8 kommentarer | Translate


Annons
Laddar