Annons
Annons


HUR BEHANDLAR MAN HÄLSENEINFLAMMATION


HÄLSENEINFLAMMATION

 

En av de vanligaste idrottsskador vi träffar på kliniken är hälseneskador, det man brukar kalla hälseneinflammation. Ont i hälsenan är en sådan skada som normalt bara gör ont vid belastning och har oftast uppstått av överbelastning. Det betyder att den inte gör ont i vila, men ju mer skadad senan är ju snabbare ger den sig till känna i form av smärta vid aktivitet. Skador i hälsenan är ibland så smärtsamma att man måste avsluta sitt idrottande. Hälsenesmärta förklarades tidigare med inflammation i hälsenan. Numera har man ofta en annan förklaringsmodell till smärtan och benämner detta tillstånd Achillestendinos. Man talar om en överbelastad hälsena som drabbats av kärlinväxt och ärrvävnad, där fria nervändar orsakar smärta.

Goda råd vid begynnande värk:

Annons
  1. Aktiv vila, dvs gör inte sådana aktiviteter som gör ont
  2. Stretching
  3. Eventuellt excentrisk träning
  4. Undersöka foten, om man har pronations eller supinations problem. Om man har detta, undersöka om  iläggs sula kan förebygga problemet.

Vid långvariga problem, mer än 3-6 månader:

  1. Stretching
  2. Undersökning av senan av en terapeut, naprapat eller någon som är erfaren av denna problematik. Om man misstänker ärrvävnad och kärlinväxt, rekommenderar jag:
  3. Stötvågsbehandling eventuellt följt av
  4. Excentrisk träning

Behandling av Achillestendinos med stötvågsbehandling…

Hoppas detta kan skapa lite klarhet! Om ni har ytterligare frågor om detta, kan ni ringa eller mejla någon av våra kliniker:

http://www.agilokliniken.se/kontakt/

 

Eller ställa fråga här på bloggen.

 

Hälsningar

Patrik Sundström

Leg. Naprapat

 

(Obligatorisk)Annons
Laddar