Annons
Annons


HET DEBATT I DANSVÄRLDEN


Känner att jag måste ta upp ett viktigt ämne så här på söndagskvällen. Senaste tiden har det varit mycket debatter och uppståndelse inom dansbranchen angående löner, elever som dansar i TV, folk som snor andras jobb, dansare som jobbar gratis mm mm. Killen som väckt stor uppmärksamhet heter Mathias Singh och jag tycker det är väldigt bra och modigt av honom att våga ta upp detta ämne och skapa debatt! Det behövs!

Annons

Så här skriver Mathias…


”Senaste dagarna har präglats av ordentliga fighter i min bransch som är dansbranschen.
Detta är mitt andra djungeltummaslag detta år för alla dansare och förhoppningsvis en inspiration till närliggande branscher som har samma problem.
Det första slaget kan läsas här i DN och är skrivet av Fredrik Söderling.

Mitt andra slag är att jag går ut och anklagar dansgruppen Bounce för att precis som produktionsbolagen använda sig av gratis arbetskraft för att nå egen vinning. Detta tog hus i helvete och det var lite det jag ville för jag tycker situationen är ohållbar för oss dansare. Jag använde mig av Bounce som gjort fruktansvärt mycket för dans i Sverige och är ledande på marknaden som megafon och ”trigger” för att komma fram till att alla måste jobba för alla och inte bara för sig själva.
Vi måste alla hjälpas åt att behålla respekten till dansen. Om vi inte respekterar varandra, träningsformen och konsten blir vårt bemötande därefter, inte minst av våra arbetsgivare.Vi kan tillsammans höja vår status till det vi gör och älskar!

Tyvärr tog diskussionen på min FB många vändningar och huvudämnet och målet tappades bort och blev bara ren pajkastning vilket var helt tokigt. Alla säger att de gör vad de kan men sanningen är den att jag har aldrig blivit kallad till ett enda möte, fått en enda flyer, sett en affisch eller fått ett samtal om möte till förändring.
Under året som gått efter DN-artikeln har jag varje gång jag sett dansare på tv letat upp dem alla och messat eller ringt upp och frågat om de får betalt. Bemötandet jag fått är att jag är jobbig. Saken är den att jag är inget fack eller organisation utan en helt vanlig kille som har massor att göra i livet precis som alla andra men som ändå tar mig tiden att bry mig om folk får betalt eller inte. På vilket sätt jag gör det kan såklart diskuteras i oändlighet men jag gör åtminstone något alls. Det folk svarar då är att de gör de också men jag vet att det bara är för de själva och inte för alla framtida dansare.
Finestbloggerskan Angela Monroe sammanfattar hela diskussionen väldigt bra och har sett precis vad jag menar men alla missat.

HÄR är hennes inlägg.
Det är INTE min avsikt att hänga ut BOUNCE utan att se det stora hela.Detta är ohållbart !
Vi har nu bjudit in till möte för ALLA som vill komma för att ta upp viktiga frågor som har med dansen att göra.
Anmäl dig till [email protected]
Hoppas på en ljusare framtid för alla som har sin passion som yrke!”

Mötet som Mathias skriver om kommer äga rum 20 januari och alla är Välkomna så BE THERE!

(Obligatorisk)Annons
Laddar