Annons
Annons


DÄRFÖR SKA JAG FASTA


Kära vänner! Jag har både fått ris och ros i kommentarsfältet på mitt inlägg om 5:2 dieten. Många utav er har testat och mår bättre än någonsin och några av er kritiserar mig för att jag ska testa periodisk fasta.

Annons

Innan ni dömer mig så tänkte jag berätta anledningen till att jag ska testa.

Jag har läst mycket om olika fasta metoder ganska länge men har alltid dragit mig för att testa då jag är en galet hungrig tjej dygnet runt. Men efter att ha talat med kostrådgivaren på sls.nu som jag samarbetar med, så har jag bestämt mig för att ge det en chans då det finns många hälsofördelar med att fasta som är vetenskapligt bevisade. Jag kommer alltså inte testa ”trenddieten” 5:2 utan en lättare variant av periodisk fasta.

Jag kommer absolut inte göra fastan för att gå ner i vikt då jag kommer äta minst lika mycket som jag gör en vanlig dag (om inte ännu mer), men jag kommer äta maten samlat under 9 timmar (12-21) och 1 dag i veckan kommer jag bryta fastan och äta när jag vill. 

Det här kallar jag för en lättare periodisk fasta och i stort sätt så kommer jag äta precis samma som innan fast på andra tider så det kommer alltså inte bli någon ”diet”. (Egentligen är det fel att skriva diet här då ordet diet betyder kosthållning och har inget med viktnedgång/bantning att göra som de flesta tror.)

När man sover så startar kroppen att reparera celler och anledningen till fastan på morgonen är att man vill att reparationstiden ska bli längre. Så mina syften med att testa periodisk fasta är att få de hälsoeffekter av längre läkning som fastan ger, bättre träningsresultat och sedan för att många klienter frågar om fastametoder och har jag själv inte testat så kan jag inte rekommendera det eller avrekommendera det.

Jag kommer testa en kort period och känner jag att det inte funkar så kommer jag avbryta.

 

23 kommentarer till “DÄRFÖR SKA JAG FASTA”

  1. Yes men eftersom jag vet att jag inte skulle klara mig å helt tom mage så har jag luskat ut vad man kan äta /dricka på morgonen utan att förstöra fastan. Mer om det kommer i veckan 😉

  2. Räddningen efter träning på morgonen är BCAA……… då kommer aminosyrorna gå rätt ut i musklerna när magen är tom 🙂

 1. Jag är absolut för olika metoder när det gäller att bygga muskler/gå ner i fett procent eller som i ditt fall för hälsoorsaker, allt fungerar som sagt inte för alla. Jag kör endast konditionsträning på fastande mage, men då har jag både laddat upp med BCAA/EAA innan och vet att det fungerar för mig (men sen måste jag äta direkt efter). För vissa funkar det bättre att köra på fasta som du sagt, personligen tycker jag om att äta under dagen så jag kör på det. Vill själv pröva på Leangains senare, men 5:2 låter som en enklare variant av det. Tror själva problemet ligger i att det kallas ”dieten”. Men det ska bli kul att höra vad du tycker om det och hur det känns! Ser fram emot det! 🙂

  1. Håller helt med dig. Brukar testa de olika dieterna och man lär sig alltid något nytt som man sedan kan plocka med sig för att utforma sin egen perfekta kosthållning 🙂 Ska bli riktigt spännande att testa (om jag nu ens klarar av det) att fasta. 😀

 2. Hi Ida! i love your blog but now i can´t understand because can´t traslate to english What a pity!!! you are a motivation to me, thanks,

  1. Hi Maria and thank you! Im so sorry. This week has been so stressful. I will start to write in english again today. 🙂 Hope to se you here 🙂 Best, Ida

 3. Jag läser din blogg och gjort det ett tag, men aldrig direkt kommenterat. Tycker att det är grymt att du prövar att fasta, även om just 5:2 är trendigt nu så finns ju ändå fördomen att det bara handlar om viktminskning. Jag och min sambo prövade 5:2 under maj, vi båda tyckte att vi kände oss piggare men de dagar med lägre kaloriintag blev ju lite tråkiga. Så nu efter semestern har vi testat dygns-pf med ätfönster mellan från ca kl. 11-19, vi är inte stenhårda på klockslagen utan det blir som det passar. Jag är också frukostmänniska men känner faktiskt inte att jag saknat det, frukost fungerar ju även fint vid lunchtid 😉

  De negativa kommentarer du fått tyder snarare på okunskap snarare än att du gör något ”osunt” och uppmuntrar till sjuka ideal! Pepp till dig! Sa bli kul att läsa om huruvida det passar dig 🙂 KRAM

  1. Hej och tack snälla för att du kommenterar 🙂 Håller helt med dig och kommer inte heller vara slavisk på klockslagen. Det kommer bli lite som det passar och tränar jag jätte sent en dag så kommer jag att äta efter 🙂

   Tack snälla vad skönt det var att höra det 🙂 <3 Stor kram på dig

  1. Hej Elin och tack snälla för din kommentar! Jag både håller med och inte håller med om det hon skriver. En ätstörning har de flesta människor i dagens läge då så fort man tänker över vad man äter är en ätstörning. Självklart i olika grader. Men att tänka på vad man stoppar i sig i dessa dagar behöver man nästan göra för att inte bli överviktig då det finns så otroligt mycket skit + att vi rör på oss mindre. Jag är absolut inte för några extrema dieter som LCHF eller räkna kalorier mm men fastan för mig kommer inte bli någon extrem diet utan som jag skriver endast en förskjutnig av de timmarna jag äter. Mår jag inte bra eller känner att den inte passar mig så kommer jag inte fortsätta med den. Kram Ida

  2. Personen som driver den bloggen verkar inte ha en susning om vad hon pratar om. Absolut, vikthetsen i media är fruktansvärd. Men det finns människor som faktiskt läst på om evolution och näringslära som vill få kroppen att må bra inifrån och inte bara bli ”snygg och smal”. Idas blog är en hälso- och träningsblogg och det finns mängder med studier och logiska resonemang so bevisar hälsofördelar med periodisk fasta, som egentligen är något våra kroppar är byggda för att gå igenom. Ida är för det första både påläst och utbildad inom detta och för det andra en otroligt omtänksam människa som mer än en gång svarat på mejl och kommentarer från unga tjejer med ätstörningar. Ursäkta stormen.

   Stora kramar till dig Ida! Tror att folk skulle förstå hälsofördelarna med PF om du skrev ett inlägg om vad som händer i kroppen och evolutionen…

 4. Ville också bara säga att jag tycker att det är en jättebra grej och håller inte med de som säger att det inte är sunt! Som sagt nedan, okunskap. Ska bli jättekul att få höra vad du tycker om det, funderar också på att prova! Kör hårt! Kram

 5. Hej Ida! Jag är relativt ny på din blogg och tycker den är superbra! Uppskattar otroligt mycket att du tar dig tid att svara på alla kommentarer och du är så otroligt generös med att dela med dig av din kunskap och dina erfarenheter. De flesta bloggare vill ju tjäna pengar på det och delar inte med sig av mycket mer än ett smootierecept eller nån enstaka övning.
  Hela livet har man ju fått höra hur viktig frukosten är, hur känner du in skippa den nu när du ska testa den här fastan? Jag lider av konstant lågt blodsocker som jag måste kontrollera med bra och regelbundna måltider. Vad tycker du om fasta för sådana som mig?
  Kram

  1. Tack snälla vad glad jag blir att du uppmärksammat det. 🙂 <3 Jag gillar att dela med mig då jag vet att alla inte har råd eller tillgång till en egen PT. Angåenede frukosten så är det det jag är mest skeptisk mot i fastan. Det sägs att de hälsosamma processerna förlängs genom att fasta på förmiddagen. Men jag kan tänka mig att det kommer göra att jag blir galet hungrig hela resten av dagen sedan och äter mer än vad jag brukar. Vi får se vad som händer här i veckan och om jag kommer klara det över huvud taget 🙂 Kram

 6. jag tycker att allt sånthär verkar bra! mina föräldrar går på 5:2 och är så nöjda! men tanken slog mig, att om man kör fasta som du tänker göra, blir det ju att man hoppar över frukosten varje morgon! och det är ju en stor hälsosak i sig, ”ät alltid frukost, blabla”
  så tycker fastan är en bra grej, men funderar på man resonerar kring att inte äta frukost?

  kram du är grym!

  1. Exakt min fundering också men tydligen ska det vara bra och förlänga läkande processer i kroppen. Man kan ju som tur är äta sin frukost vid lunch istället 🙂

 7. Hej!

  Jag undrar vad det är för skillnad på att ”periodfasta” och att bara skippa frukosten? Jag är rätt skeptisk till detta. Tror absolut det är bra att fasta 1 dag i veckan, men att hoppa över frukosten tycker jag inte är att fasta.

Visa alla kommentarer

(Obligatorisk)Annons
Laddar