Annons
Annons


DÄRFÖR SKA DU INTE DRICKA MJÖLK – DEL 2


Det har blivit heta diskussioner om min artikel ”Därför ska du inte dricka mjölk – del 1”.Superkul tycker jag och jag älskar när ni kommer med era tankar och åsikter.

Jag vill trycka lite mer på att det är en överkonsumtion av mjölk som kan göra skada och inte om man har en skvätt mjölk i kaffet varje dag. Det här gäller egentligen alla livsmedel, men det finns inget vi konsumerar lika mycket som mjölk då det finns i så många former, är lättillgängligt och är så gott.

Om jag går till mig själv… Jag har varit ”mjölkberoende” i många år och en dag i mitt liv kunde så ut så här: Keso och mjölk på gröten till frukost, proteinshake till mellis, keso med skivad banan + smörgås med ost till lunch, proteinshake + frukt till mellis, fetaostsallad med dressing på turkiskyoghurt till middag och en stor tallrik med yoghurt, kvarg + bär till kvällsmat.

Att äta så varje dag året om och dessutom vara ovetande laktosintolerant har inte gjort min kropp gott! I ett stressigt liv så är oftast mjölkproduketr väldigt lätta att ta med sig och en snabb källa till protein. Jag visste innerst inne att jag måste dra ner på mjölkprodukterna då min mage såg ut som en ballong varje eftermiddag/kväll, men jag förträngde det och var livrädd att någon skulle säga till mig att jag var allergisk. När jag började hos min Zonterapeut i november 2012 så var det första hon sa till mig att jag måste sluta med mjölkprodukter och gluten då min mage inte alls mådde bra.

Det kändes otroligt jobbigt med jag bestämde mig och slutade tvärt. Under 3 månader käkade jag varken mjölk eller gluten och min mage blev otroligt mycket bättre men inte helt bra. Andra positiva saker som kom med var att jag kände mig mycket piggare, mer klartänkt, bättre återhämtning och inte i närheten av lika svullen.

Nu äter jag inte alls lika strikt utan kan ibland addera lite keso i mina pannkakor, äta ost i salladen eller dricka vassleprotein, dock laktosfritt och det går kanon! Jag äter också get och fårost då det är lättare för kroppen att bryta ner.

Min Zonterapeut säger också att det är enklare för kroppen att bryta ner mjölkproteinet om man äter det och inte dricker det. När man börjar tugga så sätter enzymerna igång att bryta ner mjölken men dricker man det så startar inte nedbrytningen på samma sätt och det blir tyngre för kroppen att ta hand om det.

Så det jag vill förmedla med mina inlägg om mjölk är inte att det är akut livsfarligt och att man ska bannlysa det för resten av livet, utan jag vill skapa en medvetenhet om hur det kan påverka kroppen vid överkonsumtion.

Annons

”Ingenting är så onyttigt så att man aldrig kan äta det, men inget är så nyttigt att man kan äta oändligt av det!”

Har man ingen allergi och mår kanon av att konsumera mjölkprodukter så absolut. Men har man tex. problem med magont, diarre, förstoppning, astma, hudutslag, eksem, rastlöshet, koncentrationssvårigheter, huvudvärk, svullen mage mm så kan det vara en bra ide att misstänka mjölk och kanske testa att vara mjölkfri i någon vecka för att se om det blir bättre.

15 kommentarer till “DÄRFÖR SKA DU INTE DRICKA MJÖLK – DEL 2”

 1. Hej Ida!
  Jag äter inte kött, men ägg och mjölkprodukter. Undrar då ifall jag utesluter mjölkprodukterna vad kan jag äta istället för att få i mig lika mycket protein? Som du säger är det så enkelt att äta mjölk och kvarg till sin gröt, eller keso/kvarg och frukt som mellanmål. Vad kan jag äta till mellanmål istället? Bönor och frukt är nog inte lika gott haha.

  1. Jag brukar göra smothie med bas på hampa-protein, kockosmjölk, banan, havremjölk, frysta bär och havremjölk. Det kanske kan vara något? Eller stekta ekologiska ägg. Eller mosade vita stora bönor och advokado på macka. Eller gröt med ett ägg i och sojamjölk.

  2. Se kommentaren nedan som har riktigt bra tips. Finns vegetariska proteinpulver som tex, ris, ägg och hampa. Sedan är nötter, mandlar, kokt/stekt ägg, mina bananbröd (ligger under kategorin recept) mycket bra alternativ till mellanmål. 🙂

 2. Jag har överkonsumerat mjölk hela mitt liv och har tack vare din blogg insett att mina magbesvär kan orsakas pga detta. Nu provar jag att drastiskt dra ned på mjölken och jag verkar redan må bättre. Tack så mycket Ida, du kan ha hjälpt mig för livet!

  1. Tack för din kommentar Ida och vad det gläsjer mig att höra. Precis det jag är ute efter att kanske hjälpa några då det är en så enkel sak att göra själv för att må bättre. Ha en fin dag! Kram Ida

 3. Hur mycket mjölk är egentligen för mycket? Är precis ALL mjölk för mycket? Jag har tillexempel en skvätt mjölk i kaffet och teet, en liten skvätt i gröten och ibland använder jag grädde, mjölk eller créme fraiche i maten, men det är väldigt sällan jag dricker ett glas eller äter youghurt/kvarg/keso… Så länge man inte själv känner några besvär av det så borde det väl vara okej?

 4. Hej! Jag har en liten fråga angående mjölk. När du inte drack mjölk alls, skippade du mjölk i matlagning då också, eller undvek du bara rena mjölkprodukter? 🙂

 5. Alltså jag tycker att mjölk är bra med protein? såklart blir det ju inte så bra om man är laktos men om man inte är det? Jag brukar ta lite bär med mjölk påkvällen när jag inser att jag har ätit på tok för lite protein men inte är jätte hungrig/sugen på någonting annat. ?

 6. Tack så jättemycket Ida! Det var först när jag läste din blogg för första gången som jag började förstå att min uppsvällda mage kan ha och göra med laktos och gluten, men eftersom att jag är vegetarian så ville jag inte utesluta saker som keso och kvarg. Men nu i måndags så började jag att ta bort all laktos och gluten från min kost och hallelujah! Jag har fått tillbaka min midja! Nu så äter jag istället ägg och mer bönor för att få i mig mer protein, det tar lite tid att komma in i , men det går!
  Lundside.blogg.se

 7. Du kanske ska förtydliga att det här är dina åsikter runt mjölk och att du har väldigt lite grund för det här i den forskningen som finns. Om inte kanske du skulle kunna leverera lite studier på området och kanske några expert utlåtande. Vilket hade gett diina påstående mer tyngd och trovärdighet

 8. Nu vill jag bara påpeka en liten detalj, kanske en sak som du (om jag läser ditt inlägg) inte
  vet om. Ost som är lagrad i över 12 månader är helt utan laktos. I tillverkningen
  av yoghurt använder de tillsatta bakterierna laktosen till sin metabolism
  vilket resulterar till att den färdiga yoghurten är helt fri från laktos. Den
  så kallade laktosfria yoghurten som finns att köpa i affärerna är samma sak fast
  med ett mycket högre pris. Så dessa två produkter behöver man inte alls utesluta fast man är laktosintollerant. Yoghurt innehåller dessutom en mängd olika goda bakterier (som exempelvis Lactobacillus spp.) som fungerar att bland annat ”utkonkurrera” de elak artade bakterierna och på så sätt kan skydda oss mot bakterie infektioner (till viss utsträckning).

 9. Forskningen inom området säger tyvärr tvärt om! att d-vitamin skulle dra kalciumet ur ben stommen är fel! Men överkonsumtion inte är bra nej kroppen kan inte producera hur mycket enzymer som hälst för att brytta ner lactosen. Men är man inte van med ko mjölk sen generationer tillbaka så får man problem med tarmarna. vissa vuxna tappar även den förmågan att brytta ner lactosen.
  solen ger betydligt mycket mer D-vitaminer än vad något livsmedel kan ge!

Visa alla kommentarer

(Obligatorisk)Annons
Laddar