Annons
Annons


DÄRFÖR SKA DU INTE DRICKA MJÖLK – DEL 1


Jag skrev i ett inlägg igår om att komjölk är dålig för människan. Direkt så blev det diskussion och det är väldigt intressant faktiskt hur mycket känslor denna vita dryck kan ge?!

Komjölk är ett så vanligt förekommande livsmedel i våran kost här i norden att man nästan anses som en idiot om man säger något dåligt om mjölk. För visst behöver alla mjölk för att få starka ben… eller?

Här är en del av en kommentar jag fått från en läsare…

”…varför säger du att komjölk inte är bra? Det är väl hur bra som helst, speciellt för personer som fortfarande står i växten som behöver mycket kalcium och liknande för att skelettet ska vara starkt och liknande?”

Superbra att du tar upp det här och du reagerar precis som de flesta gör när man tar upp diskussionen om komjölk. Från barnsben har man fått höra hur bra mjölk är och att man måste dricka mjölk för att få i sig kalcium och få en stark benstomme. MEN, vi i Svergie ligger i topp av de länder som har mest benskörhet och vi är nog ett av de länder som också dricker mest mjölk i världen, hur går den ekvationen ihop?

Vi i norden får i oss väldigt mycket mjölkprodukter och kalcium, men vad de flesta inte vet är att det krävs lika mycket mängd magnesium för att kroppen ens ska kunna ta upp det kalcium vi äter. Förr i tiden var mjölk en bra källa då den innehöll magnesium, men nu för tiden så pastöriseras och homogeniseras mjölken och alla nyttiga mineraler försvinner. Eftersom vi inte får i oss tillräckligt mycket magnesium så kan kroppen alltså inte ta upp det kalcium vi får i oss från mjölken och det blir både kalcium- och magnesiumbrist.

När det inte finns kalcium i kroppen för D-vitaminen att ta upp, så plockar istället D-vitamin upp det kalk som redan finns i benstommen. Det gör att bentätheten minskar och att mjölk i många fall faktiskt inte ger starka ben utan tvärt om svaga ben.

Men hur ska vi då få i oss kalcium om vi inte dricker mjölk? Genom att äta en varierad kost med mycket grönsaker, frön och nötter får vi i oss det kalcium som behövs.

Sedan finns det också många andra hälsofaror med för stor mjölkkonsumtion och hur mjölk och gluten påverkar våra tarmar och vårt näringsupptag. Men det är en annan lång historia som vi tar i ett eget inlägg.

 

Annons

 

34 kommentarer | Translate


Annons
Laddar