Annons
Annons


BEACH 2011 – TIPS 6


ÄGG.

Eftersom det snart är Påsk så tänkte jag ge ett Beach 2011 tips som går i påskens tecken…

Ät ägg! Ägg är nämligen ett av de nyttigaste livsmedlen vi har och innehåller massa fullvärdigt protein som bygger upp musklerna till din ”Beach2011kropp”! Vill du vara extra nyttig så hoppa över gulan och ät bara äggvitan!

Annons

Så här såg min frukost ut imorse… 🙂

LITE FAKTA OM ÄGG.

Ägg innehåller protein som bygger upp hela din kropp. Protein används till uppbyggnad och upprätthållande av kroppens alla celler, och ingår i bland annat DNA, enzymer, immunförsvaret, hormoner och hud. Därför är det viktigt att barn och unga, som fortfarande växer, får i sig protein. Protein är uppbyggt av olika aminosyror och i ägg är aminosyrornas sammansättning idealisk vad gäller mängd och kvalitet, vilket innebär att proteinet kan utnyttjas till nästan 100 procent. Förutom att ägg ger fullvärdigt protein innehåller de många vitaminer och mineraler. Egentligen är vitamin C det enda vitaminet som saknas i ägg. Vitamin A är bra för synen, växten och kroppens försvar mot infektioner och sjukdomar. Vitamin B upprätthåller hudens elasticitet och bidrar till kroppens immunförsvar. Vitamin D och kalcium bygger upp skelettet och tänderna.

Vitamin E skyddar mot hjärt-kärlsjukdomar och är även viktigt för immunförsvaret. Ägg innehåller också järn som är viktigt för blodets förmåga att transportera syre. Antioxidanten selen skyddar kroppen mot oxidering som förstör celler och bidrar till åldrandet, och förebygger troligen hjärt-kärlsjukdomar och cancer. Ett annat viktigt ämne som finns i ägg är zink som har många olika funktioner i kroppen, bland annat tillväxten, insulinets frissättning och immunförsvaret.

Ett ägg ger cirka 80 kcal.

Kommentera | Translate


Annons
Laddar