Annons
Annons


ÄTSTÖRNINGAR


På den senaste tiden har jag börjat få massa fina kommentarer och mail från er som jag verkligen uppskattar! Igår fick jag ett mail som handlade om något som jag tycker är viktigt att ta upp här på bloggen…

Annons

Hej Ida!

Hur har du klarat dig från alla kroppsideal som alla tjejer utsätt för men speceillt dansare? Hur lyckas du hålla den där balansen ät äta nyttigt men ändå mycket fett? Tycker att du borde skriva lite mer om hur viktigt det är att verkligen ÄTA speceillet för elitidrottare! Och kanske lite om annerexia. Bara lite tips.

Ha det jättebra!
Kram Sandra

SVAR:

Hej Sandra! Jag har absolut inte klarat mig från alla kroppsideal mm. Ser mig själv i spegeln varje dag i 8 timmar och allt man gör i skolan handlar om kroppens form och linjer mm. Kan säga att det är inte alltid varit roligt när man ska ställa sig i tighta balettkläder efter lunchen och man tycker man ser ut som en fet gris! Nu har jag lyckats komma över det där och har lärt mig att gilla min kropp, men det var värre i början av min utbildning!

Som elitidrottare (ja, jag räknas som en elitidrottare) så är det så himla viktigt att få i sig tillräckligt med energi och rätt saker vid rätt tillfälle! Det tog hela 1,5 år för mig att lista ut hur jag ska lägga upp min kost bäst under en skoldag för att jag ska må som bäst! I början käkade jag alldeles för lite kolhydrater, inte för att jag ville bli smalare, utan för att jag blivit lärd att äta så av olika kostrådgivare mm. Alla fungerar olika och det jag lärde mig då fungerade inte alls på mig eftersom den kosten var till för en person med ett normalt träningsliv!

Allt blev för extremt och i mitt huvud snurrade det runt tankar om vad folk sagt till mig att inte äta och vad som var tillåtet. Jag kollade innehållsförteckningen på allt i mataffären och köpte inte en enda produkt som innehöll socker (det är i stort sätt allt)! Jag drog ner mycket på kolhydrater som pasta, potatis, bröd, ris mm.! I början gick det bra, men när jag kommit ner till en alldeles för låg fettprocent i min kropp så funkade det inte alls! Så fort min energi tog slut då så tog hela jag slut och orkade ingenting och min kropp började då käka upp mina muskler istället! Allt detta blev en ond cirkel som var svår att ta sig ur!

Jag vet att man blir så påverkad av vad det står i tex. tidningar om hur dåligt det är med kolhydrater hit och dit! Men om man tränar mycket är kolhydrater livvsviktigt! Sedan är det ju bra att välja ”rätt” kolhydrater, men det är en annan historia!

Det här är egentligen ingenting jag brukar prata om men väljer att berätta detta eftersom jag vet att många dansare och träningsintresserade människor läser min blogg och jag hoppas att kunna rädda någon från att göra samma misstag som jag gjorde!

Är glad att jag lyckades ta mig ur denna onda cirkel så snabbt och jag har lärt mig enormt mycket av detta! Gränsen mellan att vara nyttig och ha en ätstörning är väldigt tunn, så var försiktig!Ställ gärna frågor om ni vill! Vill ni vara anonyma maila mig på [email protected]

26 kommentarer | Translate


Annons
Laddar