Annons
Annons


ÄR PASTA OCH BRÖD ONYTTIGT?


IMG_9602.JPG

Ser du pasta och bröd som onyttigt eller kan man räkna in dessa produkter i en hälsosam livsstil? Jag vet att det är upp till var och en men anser du att t.ex en smörgås (tillsammans med något mer förstås) till frukost är onyttigt? Bara intressant att höra dina tankar till det då jag är lite osäker på hur onyttigt pasta/bröd osv egentligen är…? Kram!

Annons

SVAR: Hej! Det beror på vad för pasta/bröd och i vilken mängd? Att äta bröd och pasta av vete varje dag är inget jag skulle rekommendera, men 1 gång i veckan som kolhydratskälla gör inget om man inte är överkänslig allergisk mot gluten vilket många är. Jag själv bakar mycket eget glutenfritt bröd och äter pasta gjort på bönor, bovete, quinoa, sötpotatis, ris mm. Att variera sig är bäst och jag mår bäst av att undvika gluten så mycket som möjligt. Men egenbakat bröd är bäst och det finns bättre alternativ än pasta som ex. quinoa, rotfrukter, grönsaker, frukt, bovete, amaranth, gryn mm.

Till frukost så skulle jag satsa på olika grötar (havre, bovete, quinoa, amaranth), smoothies, omelett, chiapudding, mm. Du hittar recept på 7 nyttiga frukostar <– här. Kramis

36 kommentarer till “ÄR PASTA OCH BRÖD ONYTTIGT?”

 1. Hej. Jag undrar vad det är för choklad du använder i din Brownies. Jag försöker sluta med socker så undrar om det finns någon bra!
  Kram Anki

  1. Du kan egentligen använda vilken choklad du vill. Jag använde mig av vegansk mörk choklad här (kommer ej ihåg märke) men har även testat med mörk bakchoklad och det gick toppen. Det finns choklad utan socker, choklad med sötningsmedel mm som du kan testa och som säkert går lika bra 🙂 Kramis

 2. Hej Ida, du borde verkligen tänka dig för innan du publicerar ett sånt här svar. Tänk dig om en 15 årig tjej läser detta som tränar och lever ett väldigt aktivt liv, för en sådan person kan det va väldigt farligt sätt till energibalansen att utesluta glykemiskta kolhydrater mot kostfibrer om dem kcal inte byts ut mot fett… Snälla tänk på alla unga tjejer som är så lättpåverkade, va inte med och sprid hets om vad man får äta och inte. Kram

  1. Jag håller verkligen med, fler måste lära sig att man kan äta av allt och att all mat inte kan placeras in under nyttigt eller onyttigt kategorier. Många är väldigt lättpåverkade och främst människor som läser din blogg. Kram

   1. Det jag skriver är att man borde variera sig och alltså äta av allt. Men det många gör är att endast äta ex pasta och bröd av vete istället för att variera sig och äta vete en dag, bovete nästa, havre, quinoa, bönor mm.

  2. Hej Ida ! Tycker mycket om din blogg och gillar att
   läsa den då du har en sund inställning till träning och ger mycket inspiration gällande yoga.
   Men i detta fallet håller jag helt med Sofia här ovan. Lever själv ett mycket aktivt liv då jag elitsatsar i en sport. När jag var 17-19år blev jag mycket påverkad av den ”hälsohets” som råder och började utesluta de flesta kolhydrater. Min mens försvann och har tråkigt nog fortfarande inte kommit tillbaka. Nu äter jag bra. Jag äter bröd, pasta, müsli, frukt och andra kolhydrater Dagligen. Väljer ofta fullkornsprodukter och undviker helt vitt mjöl då det ger sämre mättnadskänsla. Men en frukost med gröt och macka, lunch med pasta, mellanmål med müsli och middag med ris som tillbehör är absolut inte farligt och närmast livsviktigt om man lever ett aktivt liv.
   Sedan är det självklart en annan femma om man är intolerant.

   Men att skriva att man kan äta bröd/pasta en gång i veckan kan ge intryck av att det är farligt/osunt. Vill bara inte att andra ska falla ned i samma snurra som jag gjort.

   Tack för en annars inspirativ och mysig blogg ! Kram

   1. Jag håller verkligen med er alla som har reagerat på detta! Kan även tilläggas att jag håller på att utbilda mig till musikalartist vilket innebär extrem fysisk träning varje dag och då är det sååå viktigt att man får i sig tillräckligt av ALLT. Detta inkluderar alltså kolhydrater som man får via bröd och pasta. Det är inget dåligt med det alls och som t.ex. musikalartist eller någon annan som använder sin kropp som redskap i sitt jobb så är det viktigt att äta kolhydrater.

    En vanlig människa behöver dessutom inte ens tänka på att utesluta gluten och mejeriprodukter. Jag förstår inte alls hetsen kring detta. Klart att man ska äta lagom av allt, men så fort man börjar utesluta saker är det faktiskt en väldigt tunn balansgång mellan att vara nyttig och farligt uteslutande.

    Ät det ni vill och det som känns bra för just er! 🙂

    1. jag tror alla missat att jag skriver “att äta bröd och pasta av VETE varje dag”. jag säger inte att man ska utesluta bröd och pasta utan att man ska undvika att äta vete varje dag och variera sig. jag själv äter till största del kolhydrater men ser till att variera dem mellan ex ris, potatis, rotfrukter, bovete, havre och nu har jag även börjat äta vete ibland då mina allergier försvunnit och jag klarar av det i liten mängd. Varför jag inte tycker att man ska äta vete varje dag har inget med vikt att göra utan att vete/gluten kan påverka människokroppen på ett negativt sätt i för stor mängd och att många är överkänsliga mot det. Hoppas du förstår och att bidra till hets är det sista jag vill men jag står även för att jag inte tycker man bör konsumera vete/gluten varje dag. Kram Ida

   2. Hej Johanna och tack snälla! jag tror alla missat att jag skriver ”att äta bröd och pasta av vete varje dag”. jag säger inte att man ska utesluta bröd och pasta utan att man ska undvika att äta vete varje dag och variera sig. jag själv äter till största del kolhydrater men ser till att variera dem mellan ex ris, potatis, rotfrukter, bovete, havre och nu har jag även börjat äta vete ibland då mina allergier försvunnit och jag klarar av det i liten mängd. Varför jag inte tycker att man ska äte vete varje dag har inget med vikt att göra utan att vete/gluten kan påverka människokroppen på ett negativt sätt i för stor mängd och att många är överkänsliga mot det. Hoppas du förstår och att bidra till hets är det sista jag vill men jag står även för att jag inte tycker man bör konsumera vete/gluten varje dag. Kram Ida

  3. Hej Sofia och snälla läs mitt svar ordentligt. jag skriver inget om att utesluta utan jag skriver att man inte borde äta veta varje dag utan att man borde variera sig. Men detd menat så har jag inget om vikt i baktanke utan bara vad vete kan göra med kroppen. Pasta och bröd kan man äta varje dag men att man borde variera innehållet i pastan/brödet. Jag tror inte alls att gluten är bra för människokroppen i stora mängder och speciellt inte vete.

   1. Hej, Jag vill tro att du inte menar något illa och det verkar som att du blir upprörd av kommentarerna men, tex: ”det finns bättre alternativ än pasta som ex. quinoa, rotfrukter, grönsaker, frukt, bovete, amaranth, gryn mm.” Det är en väldigt skev sak att skriva då du INTE kan dra den slutsatsen utan att veta vilken person du talar om. Mitt önskemål är att du som är en stor inspiration för många verkligen understryker att detta är dina åsikter & vikten av att vara noggran med; ifall man plockar bort ett näringsämne och byter det mot något annat så bör man tänka efter och se så det fortfarande täcker energibehovet. Väl mött, jag vill absolut inte dra ner dig på något sätt men peppa dig till att peppa andra att våga äta! Och inte bara det du tycker är ”rätt”.

    1. Nej jag menar inget illa och jag skriver heller inget som jag inte tror på. Det är min blogg och jag antar att folk förstår att det är mina åsikter som jag skriver här. Min åsikt är att alla mina alternativ är bättre än vete för i stort sett alla människor. Jag har inte pratat om energi/kalorier och det är heller inte det jag pratar om när jag menar att vete inte är bra. Jag peppar tjejer varje dag till att äta mer och att inte vara rädda för kolhydrater men fortfarande så är vete inget jag tycker man ska konsumera varje dag.

    2. Tråkigt att du är så okunnig och skrämmer folk med påhittade saker som du fått för dig går att generalisera på en hel befolkning. Skriv inte att grönsaker/rotfrukter är bättre att äta istället för pasta (vilket du gör)… dina recept och kostråd är superbra för vissa men absolut inte för alla och det är väldigt viktigt att tala om ordentligt så du inte bidrar till att någon tror den är onyttig för den äter pasta varje dag, du har 0 vetenskapliga bevis på att den personen kommer ta skada av det.

    3. Tror du på riktigt att pasta på vete är bättre än grönsaker och rotfrukter? Det finns nog hur mycket vetenskapliga bevis på det men tycker inte ens man behöver det för att förstå att grönsaker/rotfrukter är bättre. Tror nog att det är du som behöver läsa på lite bättre. Att äta pasta av vete varje dag rekommenderar jag ingen liksom jag inte tycker någon ska konsumera quinoa varje dag heller. En variation är bäst. Men äter du pasta på vete ena dagen, pasta på majs nästa, pasta på quinoa tredje och pasta på ris fjärde så fine men att äta samma sak varje dag tror jag absolut inte är optimalt för någon.

 3. Hej,
  Jag undrar hur du märkte att du var överkänslig mot gluten? Jag tror nämligen att jag är det då jag mår bättre när jag inte äter gluten. Hur vet man liksom att man är överkänslig?

  1. Jag tycker redan där att du har ett bra bevis. Jag har gjort olika tester men viktigaste är att man själv känner efter. Mår du bättre utan gluten skulle jag dra ner/udvika det ett tag. Testa sedan om någon månad igen att lägga till det och se hur du reagerar. Kramis

 4. Det här var inte vad jag behövde läsa när jag just nu behandlas för anorexi… Kanske måste sluta läsa bloggen, trots att jag inte trodde att jag skulle bli tvungen att göra det. 🙁

  1. jag tror alla missat att jag skriver “att äta bröd och pasta av VETE varje dag”. jag säger inte att man ska utesluta bröd och pasta utan att man ska undvika att äta vete varje dag och variera sig. jag själv äter till största del kolhydrater men ser till att variera dem mellan ex ris, potatis, rotfrukter, bovete, havre och nu har jag även börjat äta vete ibland då mina allergier försvunnit och jag klarar av det i liten mängd. Varför jag inte tycker att man ska äta vete varje dag har inget med vikt att göra utan att vete/gluten kan påverka människokroppen på ett negativt sätt i för stor mängd och att många är överkänsliga mot det. Hoppas du förstår och att bidra till hets är det sista jag vill men jag står även för att jag inte tycker man bör konsumera vete/gluten varje dag. Kram Ida

 5. Vilket tragiskt svar att läsa! En normal, sund människa kan absolut äta pasta och bröd oftare än en gång i veckan. Det är ätstört och pinsamt att hålla på och sprida att det är ONYTTIGT. Det är inte onyttigt, det är NORMALT.

  1. Herregud, jag är allt från ätstörd och mitt svar har inget att göra med vikt eller att gå ner i vikt utan hur vete/gluten påverkar kroppen. jag tror alla missat att jag skriver “att äta bröd och pasta av VETE varje dag”. jag säger inte att man ska utesluta bröd och pasta utan att man ska undvika att äta vete varje dag och variera sig. jag själv äter till största del kolhydrater men ser till att variera dem mellan ex ris, potatis, rotfrukter, bovete, havre och nu har jag även börjat äta vete ibland då mina allergier försvunnit och jag klarar av det i liten mängd. Varför jag inte tycker att man ska äta vete varje dag har inget med vikt att göra utan att vete/gluten kan påverka människokroppen på ett negativt sätt i för stor mängd och att många är överkänsliga mot det. Hoppas du förstår och att bidra till hets är det sista jag vill men jag står även för att jag inte tycker man bör konsumera vete/gluten varje dag. Kram Ida

 6. Håller med de som kommenterat över, har läst din blogg för att jag tycker du har en sund och härlig inställning till träning och mat. Men att förespråka att man inte ska äta pasta eller bröd mer än någon gång i veckan känns bara fel om man är aktiv och vill leva hälsosamt. Inte ska man väll utesluta gluten från kosten om man inte är känslig mot det, för att det skulle vara onyttigt? Det är mat och kroppen behöver mat för att orka, så trött på att höra pekpinnar om vad som är nyttigt och onyttigt, en balans måste väll vara det bästa för de flesta!

  1. Hej Sara och vad kul att höra! jag tror alla missat att jag skriver “att äta bröd och pasta av VETE varje dag”. jag säger inte att man ska utesluta bröd och pasta utan att man ska undvika att äta vete varje dag och variera sig. jag själv äter till största del kolhydrater men ser till att variera dem mellan ex ris, potatis, rotfrukter, bovete, havre och nu har jag även börjat äta vete ibland då mina allergier försvunnit och jag klarar av det i liten mängd. Varför jag inte tycker att man ska äta vete varje dag har inget med vikt att göra utan att vete/gluten kan påverka människokroppen på ett negativt sätt i för stor mängd och att många är överkänsliga mot det. Hoppas du förstår och att bidra till hets är det sista jag vill men jag står även för att jag inte tycker man bör konsumera vete/gluten varje dag. Kram Ida

 7. Undrar fortfarande varför du råder alla till att vara försiktiga med gluten? Är man glutenintolerant så är man, men jag tror att många börjar inbilla sig att de är överkänsliga mot allt möjligt när du säger sådär.

  1. Jag råder till det för att många i Sverige överkonsumerar gluten och en överkonsumtion av gluten är inte bra + att jag tror att många är överkänsliga mot gluten utan att de vet det. Många problem som ex ibs, acne, eksem mm tror jag kan bero på en överkänslighet mot gluten. Gluten är inget livsviktigt ämne så att dra ner på det och variera med andra kolhydratskällor är inget som är skadligt utan bara något jag tror gynnar hälsan.

 8. Hej! Tråkigt att alla missförstår dig. Jag förstår absolut din tanke! Variation är alltid bäst.
  (Och det är så klart alltid lätt att missförstå text)
  Det var du som fick mig att börja fundera på att utesluta gluten, jag hade länge gått med ont i magen. Kram Ida!

  1. Men åh tack fina du vad härligt att någon förstår mig och ja det är lätt att missförstå i text. jag ville ingenstans att hetsa till att ta bort kolhydrater. Vd härligt att höra och gluten är faktiskt väldigt ofta orsak till just problem med magen. Stor kram på dig <3

 9. Jag förstår också vad du menar! Du ska inte behöva ta åt dig av alla dessa negativa kommentarer. Keep going strong och kör på det du tror på <3

 10. Jag förstår hur du täänker Ida och jag håller med om att det är viktigt med balans men jag förstår även hur man kan tolka det som att du råder en från att äta gluten/pasta mer än en gång i veckan. Citat: ”men 1 gång i veckan som kolhydratskälla gör inget om man inte är överkänslig allergisk mot gluten vilket många är.”

  Med den meningen tror jag tyvärr att många tolkar det som att det är ohälsosamt/onyttigt att äta gluten/pasta mer än 1 gång per vecka.

  Jag menar absolut inget illa med min kommentar men ville bara ge min förklaring till varför jag tror att vissa av de som kommenterar ovan har tolkat det som de gör.

  1. Nej jag förstår absolut att man säkert kan misstolka det och jag ska vara mer tydlig framöver. tack för din kommentar 🙂 <3

 11. Haha vilka nötter här bland kommentarerna!! Jag förstod för flera år sedan att gluten inte är bra för kroppen men i brist på karaktär (och för att det är så himla gott) så fortsatte jag äta det i alla fall. Nu har jag varit glutenfri i två månader och kommer inte börja äta det igen. Finns ingen anledning. Gluten och socker (och det andra vita gifterna dvs salt och laktos) är förmodligen källan till typ alla sjukdomar. Vart har ni bland kommentarerna varit senaste åren som inte förstått detta? Och självklart är det bättre att äta ex potatis och morötter än pasta på raffinerat vetemjöl? Gluten blir ju som bränsle för allt skit i kroppen. Haha kan fortsätta i all oändlighet men ta inte åt dig av dumma kommentarerna här ida och känn att du måste passa dig vad du skriver. Ofta kan man ju ta illa upp om man vet att man har fel men inte vill erkänna det som dom här uppe förmodligen har gjort 😉 puss o kram! From imorgon ska jag dra ner på sockret rejält också! Avsaknaden av gluten + socker kommer inte ge mig skörbjugg! 🙂

  1. Jo men jag kan ju inte annat än att hålla med dig. haha. Det finns säkert studer på det också men i min värld är det liksom så självklart att det inte behövs. Grymt jobbat och lycka till med sockret! Kramis

 12. Nää. Men seriöst? Jag ligger och gapar till alla kommentarer du får. Vitt mjöl, vitt socker etc.. Jag håller med dig till fullo Ida! Jag själv tycker att de vita är gift. För kroppen, jag skiter i viktresultat, det är inte vad det handlar om. Vi kan ta min man som ex. Han har chrons sjukdom. Jag fick honom att ”prova” att utesluta vitt mjöl i sin kost efter veckor med paj mage, smärta i både mage och rygg, plus alla dessa värktabletter han tog för att orka jobba bl.a. Efter en knapp vecka var värken borta. Galet! Han har opererats en gång innan detta då tarmen blir full av ärrbildningar som gör att maten till slut inte kan passera genom. Jag är glad att jag fick in honom på glutenfri kost. Jag blev bara lite upprörd av alla arga kommentarer här inne. Kram och trevlig helg!

 13. Haha alltså smörgås sverige går i uppror! Någon kritiserar den klassiska frukostmackan för att tala om att det finns andra, bättre alternativ. Nä kolhydrater är inte farligt, det är ngt vi behöver, speciellt aktiva individer. Men det är skillnad på snabba och långsamma kolhydrater, pasta och vitt bröd av vete är typiska snabba kolhydrater som ger blodsockret en snabb skkuts för att sen snabbt dyka igen. Ät kolhydrater, både snabba och långsamma, men variera dem. Ja kommentaren med en gång i veckan är kanske lätt överdriven, ja. Men det är från idas utgångsläge, vad hon anser passa sig och sin livsstil

Visa alla kommentarer

(Obligatorisk)Annons
Laddar