Annons
Annons


ÄR JAG ÖVERTRÄNAD?


Hej Ida! 😀 Jag undrar en sak, kan man överträna? Jag tränar varannan dag tex löpning 5-6-7km något, gym 1h styrka, sedan på vilo dagen PW promenad eller ridning ibland löpning om jag inte gjorde det på gym dagen.

Annons

Borde jag vara rädd att träna för mycket? Vet att musklerna ska återhämtas typ 48 h men jag är helt kär i träningen och går på högvarv<3 😀 ÄLSKAR verkligen detta
Är väldigt vältränad så vet inte om det påverkar att kroppen inte slits lika mycket? dock så utmanar jag mig varje pass för att ständigt bli bättre. Däremot kan jag känna en utmattning som gör att jag bara på tex gymmet ger upp, får känslomässiga nedgångar när jag tränar och får en känsla ibland av att allt ”faller”, svårt att förklara men blir sårbar typ . Detta har kommit när jag ökade min träning. Hur mycket träning är egentligen sunt på kropp och knopp?

SVAR: Hej tjejen! Så viktig fråga som många ställt innan så därför tar jag upp den här. man kan absolut överträna och tyvärr så tror jag att det är väldigt många som gör det.

Det går inte att sätta någon generell gräns för hur mycket man kan träna utan att bli övertränad då det är väldigt individuellt. Allt beror på hur hårt man tränar, hur mycket man äter, vilar, sover och hur snabb återhämtning man har. Men är man inte elitidrottare eller har ett specifikt mål som kräver en viss mängd träning så ser jag ingen anledning till att träna mer än 3-4gånger i veckan (jag har inte räknat in vardagsmotion i det här).

Att träna stenhårt varje dag som en elitidrottare är inte hälsosamt för kroppen och den kan ta skada. Du skriver att du brukar ta PW, rida eller springa under dina vilodagar, då är det ju ingen vilodag då det du nämner är träning. Under vilodagen tycker jag att det endast är ok med vardagsmotion och stretch.

Det du nämner kan absolut vara tecken på att du är övertränad. Jag själv har varit övertränad många gånger och även i långa perioder och jag vill ALDRIG hamna där igen. Nu lyssnar jag alltid på min kropp och har absolut minst en hel vilodag i veckan, men oftast 2 eller 3. Sedan jag började med det har jag fått så mycket bättre resultat av min träning.

Känner du dig…

– deppig och energilös…

– inte lika motiverad till träning längre…

– att du inte utvecklas och blir starkare utan har fastnat på en platå trots din höga träningsmängd…

– svag och inte motiverad under träningspassen…

…så bör du tänka om och lyssna på kroppen. Ta några vilodagar eller kansek några veckor tills du känner dig peppad och glad över att få gå till träningen igen. Bättre en vilodag för mycket än en för lite då för mycket träning kan vara minst lika skadligt som för lite.

Ta hand om dig och lyssna på din kropp!

Kramar Ida

12 kommentarer | Translate


Annons
Laddar