Annons
Annons


ÄR JAG FÖR UNG FÖR ATT ÄTA GLUTENFRITT?


svar på kommentar

Hejsan, kan man äta laktos och glutenfritt när man är 14 år utan att det blir farligt för kroppen och man inte växer ordentligt? Jag har lite problem med uppblåst mage och äter redan så gott som inga mjölkprodukter eller bröd, pasta osv.

Annons

Det enda jag äter med gluten är knäckebröd av 100% fullkorn. Jag har lite problem med att jag äter för lite till så mycket som jag tränar och är lite underviktig tyvärr. Jag vill äta hälsosamt och naturligt men ändå inte skada min kropp, vet inte hur jag ska göra.:( Skulle du kunna hjälpa mig? för jag vill verkligen växa och vara frisk.

SVAR: Hej fina du! Att äta gluten och mjölkfritt är inte farligt men att äta för lite kan vara väldigt skadligt så snälla fina du ät och haka inte upp dig för mycket på att allt måste vara supernyttigt. Du både växer och tränar vilket betyder att du behöver massa energi. Det är bra att du vill äta bra mat men fokusera inte för mycket på det. Ät riktig mat och försök få hjälp av dina föräldrar att kunna äta glutenfritt om du vill för att ha ont i magen är inte kul. Här nedan kommer lite tips…

Som kolhydratskälla funkar ris, potatis, rotfrukter, quinoa, råris, frukt, havregryn(glutenfria), glutenfritt bröd, glutenfri pasta, bovetepasta, quinoapasta, bönpasta, riskakor mm. Det har börjat komma massa bra glutenfria alternativ i mataffärerna vilket verkligen glädjer mig. Du som tränar mycket bör fylla på ordentligt med någon av dessa kolhydratskällor vid varje måltid för att få i dig energi till träningen.

När det kommer till mjölk hittar du också massa bra alternativ i affären som mandelmjölk, rismjölk, cashewmjölk, kokosmjölk, havremjölk mm. Vill du laga mat så finns havre crème fraiche och havregrädde som passar perfekt att byta ut mot vanlig grädde och crème friache. Saknar du vanlig yoghurt så finns det havre yoghurt som jag tycker är supergod.

 Jag brukar baka glutenfritt bröd själv hemma som är superlätt och gott. Ett bra tips att få i sig bra energi innan träning är RAW-food bars som är både gluten och mjölkfria och innehåller massa bra energi.

Lycka till och ta hand om dig! Kram Ida

1. Glutenfria äppemuffins <– RECEPT // 2. Glutenfria frallor <– RECEPT

20140708-191823-69503474.jpgglutenfria frallor2

11 kommentarer | Translate


Annons
Laddar