Annons
Annons


ÄR DIN SOLSKYDDSFAKTOR FARLIG?


Brukar ni sola med solskyddsfaktor? Det brukade jag i alla fall göra med tron om att skydda mig från hudcancer, men min Zonterapeut avrådde mig från det då krämerna innehåller massa giftiga ämnen som skadar kroppen mer än solen.

Annons

Jag har googlat runt lite på det och hittade bla. detta som Dr Annika Dahlqvist skriver…

”Solkrämerna innehåller kemiska ämnen som är cancerframkallande. Dessutom förhindrar krämerna att det cancerskyddande D-vitaminet bildas i huden, och krämerna hidrar solbrunhet att utvecklas. Solbrunheten är också skyddande mot cancer.
Solskyddskrämerna är alltså helt kontraproduktiva. De ökar risken för hudcancer.”

Läs hela hennes text HÄR.

.

I alla fall så har jag hittat en solkräm hos Rosenserien som jag vill tipsa om. Den är helt naturlig och ekologisk och den kommer jag använda de dagar jag kommer vara länge i solen.

Beställer ni produkter från Rosenserien får ni 100kr rabatt om ni anger koden ros vid beställning i deras webshop HÄR. Solkrämen hittar ni HÄR.

Solkram_karotenLOW

 

22 kommentarer till “ÄR DIN SOLSKYDDSFAKTOR FARLIG?”

 1. Hej Ida!
  Tack för en underbar och inspirerande blogg! Älskar den verkligen. Jag har precis gått ner 10 kg och kommit i min bästa form nånsin, woho! Din blogg ger mig stor pepp på den vägen.
  En fråga jag har till dig är hur mycket man ska vila mellan träningarna. Jag kör ingen tung styrketräning på enskilda muskelgrupper på det sätt som du gör utan kör pilates, dans (modernt, zumba och balett), yoga och så lite separata rump- och armövningar utan vikter för toning. Sedan en del cardio på studsmatta och dylikt. Hur tycker du att jag ska lägga upp mina träningspass under veckan? Brukar bli att jag vilar en dag i veckan helt och hållet, eller så kör jag bara någon snabbare övning och/eller yoga någon dag. Om jag kört en muskelgrupp hårt brukar jag vila två dagar. Skulle säga att jag är ganska vältränad.

  Tack för en fantastisk blogg!
  Kram
  Evelina

  1. Hej Evelina och tack för din kommentar! 🙂 <3
   Jag förstår och jag tycker du ska lyssna på din kropp. Orkar du träna 6 dagar i veckan, mår bra av det och tycker det är roligt så kör 🙂 Men känner du att du inte längre tycker det är lika kul, du har mindre ork mm så ta en längre vila tills du känenr dig pepp igen. Viktigaste är att dy får i dig bra med näring, sover och återhämtar dig mellan träningarna. Kör på. Kramis

 2. Hej Ida! Jag tränar några gånger i veckan på gym och jag brukar även vara ute och springa. Min kropp är normal stor men tyvärr har jag celluliter på magen, kan du tipsa hur man får bort dom och hur man får bort det lösa ”fläsket” på magen.
  Kram!

 3. Hej Ida!
  Började precis kolla på första avsnittet av Kickstart och fastnade direkt! Har sett tre avsnitt nu men måste iväg till gymnastikhallen nu, lär få springa till bussen. Men i alla fall, du är så grym! Jag blir så motiverad till att träna! Jga har varit hos en sjukgymnast idag för jag har varit skadad i ryggen i ett halvår, men nu när jag har fått koll på vad det är kan jag äntligen börja små smått igen och med dina grymma kosttips ska jag bli vältränad redan till sommaren!
  Tack för en FANTASTISKT blogg och en otrolig inspiration, KRAM!

  1. Hej fina du och tack snälla för din kommentar 🙂 <3 Väldigt roligt att höra och kul att du hittat hit! Ser fram emot att ha dig här! 🙂 Kramis

 4. Hej Ida! Jag är normalviktig men jag känner att det mesta av min vikt är fett. Jag vill tajta till kroppen lite till och först och främst få bort fettet som jag har på magen, benen och höfterna.
  Nu har jag kört igång med periodisk fasta där jag får äta mellan 7:30 till 15:30. Jag känner att det funkar väldigt bra men jag har märkt att jag får i mig för lite kalorier. Räknade dagens kalorier som jag fått in och det är ca. 300 kcal.. Innan jag började att göra på pf fick jag i mig kanske 1000 kcal en vanlig dag om jag nu inte käkade godis och skräpmat. Och det är typ naturligt för mig eller vad man ska säga, jag blir inte hungrig för det.
  Igår åt jag drygt 300 kcal också vad jag räknat idag och det känns som sagt för lite. Ändå känner jag mig inte hungrig alls. Hamnar min kropp i svältläge av detta?
  Har svårt för att äta nyttigt och ofta varje dag för jag är inte en sådan person som kan äta många gånger per dag och då blir det att jag hoppar över måltider. Jag har även inte tiden för att sitta och äta fem måltider per dag..
  Därför kände jag att pf kunde vara en bra sak för mig men det känns ju inte kul om jag förlorar muskler och sådant p.g.a detta. Äter ca. 2 måltider nu under pf också, så det blir inte så mycket. Bor fortfarande hemma och jag har dåligt med pengar så jag har inte råd med att köpa sådär nyttig mat som kvarg och sådant, i vårt kylskåp finns det mer makaroner och korv haha. Hoppas att du kan ge mig lite tips och hjälp! Kram

  1. Hej Lisette och tack för din kommentar! 300kcal på en dag är alldeles för lite, även 1000kcal. Att bara driva alla funktioner i en kropp kräver mer energi än det och det är farligt att ligga så lågt. Jag rekommenderar att inte äta under 1500kcal/dag. Rör på dig, ät bra och varierat. Det finns bra mat som är billig. Köp hem frukt och grönt och passa på att handla lax, fisk och kyckling när det är rea. Tonfisk och ägg är också livsmedel som är näringsrika och billiga. Ta hand om dig och kom ihåg att kroppen behöver energi och näring. Kram på dig

 5. Jag använder endast solskyddsfaktor från eco cosmetics. Bara fysikaliskt filter och inga kemiska filter. Och prisvärd! 🙂

 6. D-vitamin bildas ju efter en ganska kort vistelse i solen. Då skulle man väl kunna skydda sig resten av tiden? Jag blir lätt röd (mkt ljus hy, lite fräknar osv) och vill gärna vara ute en solig precis som alla andra, och då måste jag ha solskydd på.

  1. Ja det där är en fråga jag också funderat på. Bäst är ju att hålla sig i skuggan eller ha en vit skjorta och solhatt på sig.

  1. Tack så mycket 🙂 <3 Ja det är hemskt att man inte blir informerad om det när det är såpass skadliga produkter.

 7. Hej, Ida skulle inte du kunna skriva ett inlägg om varför du använde kokosolja? det vore väldigt intressant att läsa och höra dina tankar kring varför (sorry om du redan gjort det) 🙂

 8. Jag läste på en massa om solskydd när jag märkte att min höga SPF ”för känslig hy” orsakade att jag blev mer brännskadad än när jag inte hade använt den (tre olika sorter testade, jag svullnade upp som en ballong, blev röd och började fjälla efter någon vecka – himla kul när det hände första gången ett par veckor innan jag gifte mig). Det berodde helt enkelt på att jag är allergisk mot kemiska solskydd, som bildar allergena biprodukter när de tar hand om UV-strålningen nere i huden.

  Så jag använder numera enbart fysikaliska filter som ligger utanpå huden, samt solhatt och kläder. Jag är så ljus så jag vill inte vara utan, bränner mig så lätt. Jag använder solskydd från Ljung ekologiska hudvård.

  1. Åh fy vad tråkigt! Så hemskt att man får sälja sådana produkter utan att informera konsumenten att det innehåller farliga kemikalier och att man faktiskt kan vara allergisk mot det. Så ekologiskt och naturligt som möjligt är alltid det bästa. Jag kommer också att köra på skugga och tunna kläder när jag känner att huden fått nog av sol. Det är nog det allra bästa 🙂

 9. Hej!

  Jag är läkarstudent. När vi läste om huden och dess sjukdomar fick vi lära oss att denna myt om att solkrämer skulle vara skadliga för huden inte är bevisad sann. Så jag skulle verkligen inte sluta använda solkräm pga att att vissa påstår detta, särskilt inte Annika Dahlvist som inte direkt är känd som någon höjdare bland läkarkåren utan mer som någon vars ideer ofta skiljer sig mot de flesta läkare. Jag liksom många är skeptisk till många hav hennes ideet men hon är bra på att göra rubriker som folk fastnar för.

  Nör det gäller vitamin-D så räcker det att vara ute i solen i typ en kvart utan solkräm i ansikte plus underarmar för att dagsbehovet ska tillgodoses. Var rädda om er, cancer är inget att leka med och att solkrämerna skulle vara kontraproduktiva är rena dumheter. Mitt råd är att lita på hudläkare och inte på personer utan vetenskaplig utbildning i ämnet, även om de säkert menar väl.

 10. Tror man ska vara otroligt källkritisk när det gäller sådan här information. Givetvis finns det en hel del kemikalier i solskyddsfaktor liksom i andra skönhetsprodukter. Gäller att kolla upp och försöka använda eco/naturligt där det går. Däremot ska man vara försiktig när det kommer till solen, tänk på att skydda er även om ni är i skuggan med antingen kläder (täta/spf) eller använd solskydd. I Sverige är det väldigt vanligt med hudcancer mycket pga folk inte skyddar sig! Var rädd om er <3

 11. Förra sommaren då jag hade slut på solkräm och ändå ville ligga ute i solen så fick jag bara en idé om att man kanske kan använda cocosoljan jag har i köket.

  1. Jag såg att inte hela min kommentar kom med, haha! Men iallafall så googlade jag lite och läste att cocosolja ska ha ca spf 15, provade det och det va lika bra som ”vanlig” solkräm! Try it 🙂

Visa alla kommentarer

(Obligatorisk)Annons
Laddar