Annons
Annons


ÄR DET GLUTEN I SOJA?


IMG_1054.JPG

Hej bästa Ida! Jag har två frågor till dig som jag hoppas att du vill svara på.

1. Hur gör du för att få in alla måltider under dagen? Jag tänker speciellt på middag och kvällsmål. Nu på sommaren äter vi ganska sen middag hemma, vid typ 20, och då har jag svårt för att äta mer än kanske ett äpple innan jag går och lägger mig. Hur gör du när du äter en sen middag? För jag vet att du brukar äta havregrynsgröt till kvällsmål. Om du äter middag senare någon dag, tar du ändå ditt kvällsmål kanske en timme efter middagen? 

Annons

2. Är det gluten i sojaprodukter? Jag har celiaki och vet att sojasås innehåller gluten. Men innehåller till exempel sojafärs, sojagrädde eller sojamjölk gluten? Jag har hört att det inte är så bra att äta produkter med soja, men varför är det så? 

Massa kramar <3

SVAR: hej fina du och tack för två bra frågor. Här kommer mina svar 🙂

1. Jag känner självklart alltid efter, men i stort sett så äter jag ett ganska stort kvällsmål pga. att jag vet att jag annars kommer vakna på natten och behöva gå upp och äta. Det spelar liksom ingen roll hur stor middag jag än äter så blir jag alltid hungrig igen. Äter jag en sen middag som jag gjorde igår (runt 20.30) så tog jag ett lite mindre kvällsmål typ vid 23. Så känn efter själv vad din kropp vill. Är man ute efter att gå upp i vikt är det bara att pressa ner men vill man bara hålla vikten så lyssna på din kropp och känn efter om eller hur stort kvällsmål du vill ha.

2. Sojamjölk, grädd, yoghurt mm ska vara glutenfritt. Jag har aldrig stött på en sojaprodukt med gluten i. Det skulle vara om de har gjort kombination soja/havre eller något annat i så fall. Vad det gäller färs så finns det massa olika men köper du naturell sojafärs så ska det enbart innehålla soja och då vara glutenfri. Men se upp för smaksatta halvfabrikat då de ibland kan slinka ner gluten mm. Tror även det är vete i quorn. Men för att vara säker så läs på baksidan av förpackningarna då det ofta står allergi info. Ibland kan det vara så att produkterna gjorts i samma fabrik som ex produkter med vete och då innehålla spår av gluten. För mig som bara är lite känslig gör det inget men om man har Celiaki så bör man vara mer försiktig.

Vad det gäller sojasås så står det ju att det är gjort på vete. Dock så har jag läst och hört att många säger att den ändå är glutenfri då gluten försvinner i fermenteringen. Jag kan äta vanlig soja utan problem, dock är jag inte alls så känslig mot gluten längre som jag var förr.

Någon med riktig Celiaki som kan svara på denna frågan? Hur funkar sojasås för er? 

6 kommentarer till “ÄR DET GLUTEN I SOJA?”

 1. Hej Ida! Först måste jag bara säga att du är fantastiskt fin, inspirerande och duktig! You gooooo girl ❤ Jag har ett litet ”problem” när det kommer till träning, jag kan typ inte träna veckan innan och i början av veckan när jag har mens. Grejen är den att kroppen vill och kan träna men huvudet säger liksom emot och vill helst ligga i sängen, kolla på TV och äta. Det är så jobbigt! Jag rör på mig i någon form varje dag annars och när jag inte ”kan” så får jag extremt mycket överskottsenergi och kan inte ligga stilla när jag ska sova. Jag vet inte hur jag ska göra, är det bara att stå emot vad huvudet tycker och dra på sig träningskläderna? Eller har du något annat tips?

  Kram

 2. Jag har celiaki men har aldrig vart med om att yoghurt mm innehåller gluten. Däremot så kan tofu ofta göra det i form av vetestärkelse, därför är det viktigt att kolla innehållsförteckningen på produkten du vill köpa. I många halvfabrikat kan det finnas gluten även om det blir fler O fler som tar bort det då de inser värdet i en glutenfri produkt. Mitt bästa tips är egentligen -läs alltid innehållsförteckningen!

 3. Det står att det är vete i sojasås, men enligt svenska celiaki förbundet ska det vara lugnt eftersom det är en sådan extremt liten mängd så det inte ens räknas. Har haft celiaki sedan 2006, har aldrig haft problem med soja.

 4. Hej Ida!

  Tack för en bra och inspirerande blogg!

  Jag har en fråga, så länge jag kan minnas har jag haft ont i magen på alla möjliga sätt och den blir även väldigt svullen till och från.
  Men efter inspiration frän dig så bestämde jag mig nyligen för att beställa hem cellenzym från welloteket för att se om det kan göra nån skillnad.

  Det jag har reagerat på hittills är att jag känner mig mätt längre på samma mängd mat som tidigare. Kan det ha att göra med att kroppen bryter ned och tar upp maten lättare när man äter cellenzym innan?

  Det var inte den effekten jag väntade mig men det är ju positivt 🙂

 5. Jag skulle rekommendera att undvika sojasås om man är allergisk. Jag är själv celiak och får extrema problem om jag råkar få i mig soja sås. Senaste gången en restaurang inte tog min allergi på allvar och undvek ta bort dressingen som innehöll soja, var jag svullen med smärtor och sov nästan konstant i två veckor. Gången innan det var jag sjuk i 2,5 månad. Det är inte värt att som allergisk riskera att bli sjuk, eftersom det tar betydligt längre tid för tarmen att reparera sig. Mellan 50-80% av celiakis återfår aldrig en normal tarm fastän man undvikit gluten produkter i många år.

  Det finns glutenfri soja sås, men går också att använda en tunnare varierat av tamari, men det måste stå glutenfri på flaskan.

Visa alla kommentarer

(Obligatorisk)Annons
Laddar